|

Türk Dışişleri: ABD'ye S-400'leri inceletmeyeceğiz

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini 'ABD'nin incelemesine sunacağı' iddialarına Türk Dışişleri'nden yanıt geldi.

Yeni Şafak
12:33 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 20:03 - 27/12/2018 Perşembe
DHA
Rusya tarafından üretilen S-400 füzelerinin bataryaları.
Rusya tarafından üretilen S-400 füzelerinin bataryaları.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “Bakanımız, Türkiye’nin ABD’ye S-400 hava savunma sistemlerini inceleme fırsatı vermesi yönünde bir görüşme yapılmadığının güvencesini, Rus diplomatik temsilcisine verdi” açıklamasını yaptı.

Rusya: S-400'lerde sıkıntı yok

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Patriot sistemlerinin Türkiye’ye satışına onay vermesinin Rus S-400sistemlerinin satış süreci ile bağlantısı olmadığını ve mevcut sözleşmenin uygulamasının devam ettiğini söyledi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye'ye Patriot hava ve füze savunma sistemleri satış sürecinin Rusya’nın S-400 hava savunma füze sistemlerinin satış süreci ile bağlantısı olmadığına dikkat çekerek, şunlara yer verdi:

  • “Halihazırda, Türk meslektaşlarımızla yaptığımız anlaşmaları uyguluyoruz. Biliyorsunuz ki, S-400 projesi ve sözleşmesi uygulama aşamasında bulunuyor ve bu devam edecek.”

Türkiye’nin S-400 hava savunma füze sistemleri ile ilgili bilgileri ifşa etmeyeceğini belirten Peskov, Rusya’nın diğer ülkelerle yaptığı askeri-teknik iş birliğinde hassas bilgilerin paylaşılmaması konusunda yasal yükümlülüklerin bulunduğunu vurguladı.

Türk tarafıyla da bu yöndeki hassas bilgilerin paylaşılmaması yönünde yükümlülükler olduğunu kaydeden Peskov, “Türk ortaklarımıza güvenmemek için hiçbir neden görmüyoruz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay vermişti.



#Türkiye
#Rusya
#ABD
5 yıl önce