|

Türk jetleri Suriye helikopterini vurdu

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye sınırında devriye görevini yapan Türk savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal eden ve Türkiye sınırına yaklaşan bir Suriye helikopterini düşürdüğünü söyledi.

Yeni Şafak
16:55 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:05 - 16/05/2015 Cumartesi
DHA
ARŞİV
ARŞİV

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptığı açıklamada "Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin de gurur duyması lazım. Hava kuvvetleri komutanımızla ve hava kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getiriyorlar. Nedir görevleri. Türk vatanını, Türk sınırlarını koruyacak. Hiçbir ihlale fırsat vermeyecek. Bugün saat 14.04 sularında öğleden sonra Cilvegözünü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Dolayısıyla ben hakkıyla görevini yapan, sınırlarımızı ihlal eden Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Pilotlarımızın hepsinin gözlerinden öpüyorum. Aziz milletimiz şundan emin olsun, silahlı kuvvetlerimiz Türk milletinin hak ve hukukunu korumak için 24 saat görev başındadır. Bundan sonra da görevi başında olmaya devam edecektir. Bu hükümetimizin kararlılığını silahlı kuvvetlere de yansımasıdır" dedi.



Daha önce de oldu

Suriye'de iç çatışmalar başladıktan sonra Suriye jetleri 20 Haziran 2012'de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; sonraki tarihlerde de Türk jetleri bir 16 Eylül 2013'te Suriye helikopteri, 23 Mart 2014'de de MİG uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.



'Alçaktan uçtular'

Bölgedeki yurttaşların anlattığına göre, saat 14.00 sıralarında Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye sınırına doğru giden Türk savaş uçaklarının geçişi sırasında, patlamaya benzeyen gürültü duyuldu. Bunun üzerine vatandaşlar 'Suriye sınırına uçak düştü' ihbarı yaptı. İhbar üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uçak düştüğü belirtilen Altınözü İlçesi'nin Akdarı bölgesine giderek inceleme yaptı. Ayrıca Defne ve Yayladağı İlçeleri'nden gelen çok sayıda ihbar da ekipler tarafından değerlendirildi. Gelen bazı ihbarlarda Türk jetlerinin 2 füze fırlattığı, vurulan hava aracının 3 parçaya bölünerek düştüğü bilgisi verdiği de öğrenildi. Bazı kaynaklar da, geçen ay muhaliflerin kontrolüne geçen İdlip'in Cisr-Üs Şuur bölgesinde Hamman mevkiinde jetlerin hava aracına füze fırlatarak düşürdüğünü belirtti.



Öte yandan Türkiye-Suriye hududunun Şanlıurfa Çiçekalan Hudut Karakol Komutanlığı bölgesinde, Hudut Devriye Timi (HDT) tarafından gece yarısı yakalanan bir kişinin elindeki çanta ile yasa dışı giriş teşebbüsünde bulunduğu görüldü. Kaçarken yakalanan Suriye uyruklu kişinin üzerinde 2 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 tabanca elde edildi.


#suriye hava aracı
#türk jetleri
#suriye jet
9 yıl önce