|

Türkiye destanı kutluyor

15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıl dönümünde İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen anma törenleri dünya basınında geniş yankı buldu. Haberlerde, anmalardaki kalabalığa dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine de yer verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:33 - 17/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye destanı kutluyor
Türkiye destanı kutluyor

15 Temmuz hain darbe girişiminin 1. yıl dönümünde İstanbul, Ankara ve birçok şehirde milyonların katılıdğı kalabalık anma törenleri dış basında geniş yer buldu. Alman gazetesi Bild, “İstanbul’da mega gösteri” başlığını atarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği Guantanamo önerisine de geniş yer verdi. Norveç’in saygın gazetelerinden Aftenposten de binlerce insanın ellerinde Türk bayraklarıyla sokağa döküldüğünü yazarken, “Darbe girişiminin yıldönümünde muazzam bir kalabalık var” ifadelerini kullandı. Fransız gazetesi Le Monde da web sitesinden 15 Temmuz anma törenlerine yer verdi. Gazete, “Başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye hükümeti destanı kutluyor” başlığını attı.


İnsanlar sel gibi

Reuters haber ajansı, TBMM’de düzenlenen ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ özel oturumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve muhalefet partisi üyelerinin bir araya geldiğini yazdı. İngiliz ajansı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’te yaptığı eleştirel konuşmayı aktarırken, Ankara’dan İstanbul’a yapılan Adalet Yürüyüşü’ne haberinde yer verdi.

Almanya’nın saygın gazetelerinden FAZ da anma törenlerine geniş yer verdi. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine de yer verdi. İngiltere’nin çok satan gazetelerinden The Guardian da idam tartışmalarını manşete taşıdı. “Türkiye’de darbe girişiminin yıldönümünde Erdoğan, idam cezasını destekledi” başlığını kullanan gazete törenlere katılan insanların sel gibi olduğunu yazdı.


Sokağa çıkanlar Türkiye’nin geleceğini kurtardı

Financial Times ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarına yer vererek, darbe girişimi sırasında sokağa çıkanların Türkiye’nin geleceğini kurtardığını söylediğini okuyucularına aktardı.

BBC ise, ‘Türkiye başarısız darbenin yıldönümünü anıyor’ başlığıyla internet sitesinin manşetinden verdiği haberinde, Erdoğan’ın “Benim vatandaşımın elinde silah mı vardı? Sadece elinde aynen bugün olduğu gibi bayrağı vardı, ama bunun yanında çok daha etkili bir silah vardı. O silah da imanıydı, imanı” sözlerine vurgu yaptı. Independent gazetesi, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin anma törenlerinin şehitler anısına yapılan anıtın açılışıyla başladığını belirtirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, darbe girişimi gecesi saldırıya uğrayan TBMM’nin bombalanma saatinde konuşma yaptığının altını çizdi. AFP ajansı ise Türkiye’nin başarısız darbe girişimini ‘Türk demokrasisinin zaferi’ olarak kabul ettiğini yazdı ve 15 Temmuz’u ‘demokrasi ve milli birlik günü’ ilan edip, ulusal tatil yaptığını hatırlattı. El Cezire televizyonu ise törenleri “2016’daki darbe girişiminin yıldönümünde büyük mitingler düzenlendi” ifadeleriyle verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul ve Ankara’daki konuşmalarında onbinlerce kişiye hitap ettiğini yazdı.

The Telegraph gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “darbecileri tek tip giysi ile mahkemeye çıkaralım” sözlerini manşete çıkardı.

#The Telegraph
#15 Temmuz
#Recep Tayyip Erdoğan
7 yıl önce