|

Türkiye seyretmiyor yönetiyor

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı’nın temel atma törenine katıldı. Türkiye’nin istikrarından içeride ve dışarıda rahatsız olanlar bulunduğunu belirten Yıldırım, “Ensesine vurulup lokmasını aldıkları Türkiye arıyorlar, böyle bir Türkiye yok. Türkiye bölgesinde olayları seyreden değil, yöneten bir ülkedir” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 04:23 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Meclis Başkanı Binali Yıldırım
Meclis Başkanı Binali Yıldırım

Kocaeli Metrosu’nun ilk adımı olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi-Darıca Sahil Metro Hattı'nın temel atma töreninde konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kocaeli'nin 2 milyonu aşan nüfusuyla 81 il arasında çok özel bir yere sahip olduğunu dile getirerek, "Belki de Türkiye'de arazisi en küçük illerden biri ancak Kocaeli insanının çalışkanlığı, üretkenliği, Kocaeli'yi Türkiye'de dördüncü büyük bir şehir yaptı. Kocaeli, dünyanın 192 ülkesine mal satıyor, ihracat yapıyor" diye konuştu. "Bugün atacağımız temel, devletimizi karalayıp, milletimizin gelecek umutlarını kırmak için kampanya başlatanlara verilecek en güzel cevap olacaktır" diyen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

ŞAŞKINLIKLARINI GİZLEYEMEYECEKLER

"Ekonomimizi zora sokmak için ittifak kuran şer güçler, 5 milyar lira tutarındaki bu yatırımla eminim ki şaşkınlıklarını gizleyemeyecekler. İzmit Körfezi'nde gemilerin biri giriyor, biri çıkıyor. Uluslararası taşıma yapan tırlarımız vızır vızır çalışıyor. İçeride ve dışarıda istikrarımızdan rahatsız olanların olduğunu biliyoruz. Artık ensesine vurulup lokmasını aldıkları Türkiye arıyorlar, böyle bir Türkiye yok. Türkiye ensesine vurulup ekmeği alınan bir ülke değildir. Türkiye bölgesinde olayları seyreden değil yöneten bir ülkedir."


YENİ HAVAALANINA KOLAY ULAŞIM

Gebze'de iftar programına katıldığında, imar barışını çıkaracaklarını ifade ettiğini belirten Yıldırım, "Şimdi artık işlemler yapılıyor. Hiç merak etmeyin, tapunuzu da alacaksınız, işiniz de hallolacak. Mutlaka gidin kayıt olun. Süreyi geçirmeyin" dedi. Yıldırım, bu sene sonu itibariyle Osmangazi Köprüsü’nden E5, TEM ve Kuzey Otoyolu’na bağlantı yolunun tamamlanacağını müjdeleyerek, “İstanbul’un her köşesine, yeni havaalanına kolaylıkla ulaşabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

  • Gebze’ye sürücüsüz metro
  • İstanbul ve Kocaeli arasında her gün seyahat eden 1,3 milyon çalışanı trafik stresinden kurtarması hedeflenen ve yatırım tutarı 5 milyar lira olan Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı’nın temeli Meclis Başkanı Yıldırım tarafından atıldı. Yüksek teknolojili, sürücüsüz, ekonomik, güvenli, esnek, geliştirebilir olarak tasarlanan metro hattı 15,6 kilometre uzunluğunda, 6,5 metre çapında iki tünelden oluşacak. 12 istasyondan oluşan ve tamamı yerin altından geçen hattın 2022’de hizmete girmesi planlanıyor. Darıca-Gebze-OSB arası sadece 19 dakikaya inecek. 1,5 dakikada bir sefer yapılacak.

İstanbul ve Kocaeli metroyla birleşecek


Kocaeli Metrosu’nun ilk ayağını oluşturan hattın temeli Gebze Kent Meydanı’nda törenle atıldı. Yıldırım, “Geçen yıl tramvayın açılışı yapıldı. 10 kilometrelik tramvay hattına inşallah bu metro da önümüzdeki yıllarda eklenmiş olacak. Darıca-Gebze-OSB arası sadece 19 dakikaya inecek. 1,5 dakika aralıkla sefer yapılacak. Toplu ulaşım kuzeyden güneye rahatlayacak. Kocaeli-İstanbul iyice bütünleşmiş olacak” diye konuştu.


SIRA SABİHA GÖKÇEN HATTINDA

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, metro projesinin kentin artan trafik yüküne çözüm olacağını kaydetti. AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise, “Bundan sonra Dilovası-Sabiha Gökçen hattı, Derbent- Kartepe hattının da faaliyete geçmesi lazım. Çalışmalarımız sürüyor” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, metronun belediyenin bütçesinden finanse edileceğini belirterek, “Her sabah İstanbul’dan yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi mesai için şehrimize akıyor. İstanbul ve Kocaeli, iki şehir bir metropol. İki şehrin, ulaşımının da birleşmesi gerek. Metromuz, iki şehri yer altından da birleştirecek” dedi.


SAATTE 64 BİN KİŞİ TAŞIYACAK

Karaosmanoğlu, metro kapsamında yerin altında gidiş geliş toplam 31,2 kilometre, 6,5 metre çapında tünel kuracaklarını anlatarak, şöyle devam etti: “Marmaray’a, banliyö hattına, hızlı trene bağlantılarıyla yolcuları toplayan ve dağıtan bir kalp gibi çalışacak. Metromuz tam kapasiteyle çalıştığında, karşılıklı seferlerde saatte 64 bin kişi aynı anda yolculuk yapabilecek. 4 kişilik otomobil üzerinden hesaplarsak, saatte 16 bin araba trafikten çekilecek.”

#Binali Yıldırım
#İzmit
#Metro
6 yıl önce