|

Türkiye’nin atılım yılı

2019 yılı Türkiye için yerli ve milli bir yıl olacak. İlk etapta yüz günlük eylem planı kapsamında 454 proje hayata geçirilecek. Ekonomiden savunmaya, sağlıktan eğitime kadar birçok alanda yenilikler yapılacak. Özellikle savunma alanında büyük atılımların yaşanacağı bir yıl bizi bekliyor.

Nur Banu Aras
04:00 - 2/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:12 - 2/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
ATAK Helikopteri
ATAK Helikopteri

Türkiye’yi şaha kaldıracak projeler 2019 yılında da hız kesmeden sürecek. Yüz günlük eylem planı çerçevesinde 454 proje hayata geçirilecek. Ekonomiden savunmaya, sağlıktan eğitime kadar bir çok alanda yenilikler yapılacak. Maliyeti 24 milyar lira olan 454 eylem planı kapsamında şu projeler gerçekleştirilecek:

Gençlerin istihdamını kolaylaştırmak için çevrimiçi ortamda açık iş pozisyonlarının yayımlanması amacıyla geliştirilen “Kariyer Kapısı” uygulaması başlatılacak. Üniversitelerde Kariyer Merkezleri kurulacak. Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak.

MİLLİ PROJELER

  • Yerli ve milli projoler üretilecek. Lazer Mükemmelliyet Merkezi idari yapısı kurulacak. Lazer Silah Sistemi geliştirilmesine yönelik program modeli belirlenecek. ATAK helikopterinin kabileyeti artırılacak. Bu kapsamda geliştirilmiş ATAK Projesi sözleşmesi imzalanacak. ALTAY Seri Üretim Projesi kapsamında güç grubu dahil kritik alt sistem sözleşmelerinin imzalanacak. MİLGEM “İ” sınıfı firkateyn (5.gemi) sözleşmesi ile AKINCI İHA Projesi sözleşmesi imzalanacak.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE

Devlet korumasındaki çocuklar için “Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programı” (ÇODEP) başlatılacak. 81 ilde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri oluşturulacak. Çoğu kadın ve gençlerden oluşan 200 bin vatandaş, özel sektörde istihdamı sağlanacak. 34 bin gencin katılımıyla rekabet edebilirlik ve kültürel gelişim kapsamında gençlik programları başlatılacak. 3 tematik gençlik merkezi açılacak. Deneyap Atölyesi Projesi kapsamında Adana, Ankara, Antalya, Erzurum, Hakkari, İzmir, Edirne, Konya, Trabzon, Manisa, Muğla illerinde belirlenecek gençlik merkezlerinde atölyeler kurulacak.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE

Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele Eylem Planı hazırlanacak. Türkiye Kalkınma Fonu kurulacak. Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulacak.

TEKLİ EĞİTİM İÇİN 6 BİN DERSLİK

  • Eğitim alanında da temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavsız okullara yerleştirme kriterleri güncellenecek. Tekli eğitime geçilmesinin arttırılması için 6 bin derslik yapılacak. Yerli ve milli savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için ASELSAN, TAİ, HAVELSAN gibi kurumlarla işbirliği yapılacak.

KLİNİKLER GELİYOR

Sağlık alanında da birçok yenilik yapılacak. Bu kapsamda, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında klinik araştırma sayısının arttırılması amacıyla 10 adet yeni klinik çalışma başlatılacak. Obezite ile mücadele için 30 adet obezite merkezi açılacak. Bilkent Şehir Hastanesi bünyesinde ileri rehabilitasyon hizmeti sunan 300 yataklı FTR hastanesinin açılacak.

#Proje
#Atılım
#ÇODEP
#MİLGEM
#Kariyer Kapısıi
#FİKKO
5 yıl önce