|

Türkiye’nin gönüllü elçileri

Türkiye’de okuyan öğrenciler gönüllü elçilik görevini üstleniyor. Ülkemizin adetlerini öğrenen, insanıyla haşır- neşir olan gençler ihracata da büyük katkıda bulunuyor.

Haber Merkezi
02:05 - 15/08/2021 الأحد
Güncelleme: 02:10 - 15/08/2021 الأحد
Yeni Şafak
Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenciler
Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenciler

Filistin’den Türkiye’ye 1982’de eğitim için gelen ve 1990’da mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken ticarete atılan Kerim, Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerin mezuniyet sonrasında kendi ülkeleri ile Türkiye arasında bir nevi “ticari elçilik” görevi üstlendiklerini söyledi.

ARTIK YABANCI DEĞİLİZ

38 yıldır Türkiye’de yaşayan ve ticaretle uğraşan Kerim, “ Türkiye’nin adetlerini öğrenmiş, ülkeyi gezmiş, insanıyla haşır-neşir olmuş gençler özellikle Türkiye’yi hemşehrilerine en iyi tanıtabilecek insanlar. Ben 38 yıldır buradayım, Türk vatandaşı olduk artık yabancı değiliz. Türkiye’nin ihracatına çok büyük katkıda bulunduk. Benim gibi Türkiye’de 500 kişi var bu şekilde iş yapan ve ihracatta iyi rakam oluşturuyorlar.” diye konuştu.

Kerim, Türkiye’de artık yabancı öğrencilerin öneminin fark edildiğini belirterek, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı (YTB) ve ilgili kuruluşları tebrik ediyorum. Bu konunun önemi artık fark edilmiş. Geç fark edilse de kardır. Bu öğrencilerin çok faydası olabilir. Filistin’deki talebeler yetişemiyor, küçük bir yer. Türkiye’de 10-15 yıl içerisinde yabancı öğrencilere önem verildi, özellikle ihracat yapanlara. Ticaret Bakanlığı’nın bunları takip etmesi de lazım. İhtiyaçları ve zorlukları tespit edilerek Türkiye’ye daha faydalı şekilde kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.


TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYORLAR

Türkiye’ye geldiği için hem mutlu hem de çok şanslı olduğunu vurgulayan Kerim, şunları söyledi:

“Turizm firmamız bugüne kadar bütün Arap ülkeleri ve Avrupa’da yaşan Araplar başta olmak üzere on binlerce insana hizmet verdi.”

Ticari ilişkilerle birlikte kültürel ve dostluk ilişkileri kurulduğunu söyleyen Kerim, “Ticari ilişkilerde çok güzel neticeler alıyoruz. Türkiye’de birçok STK’da faaliyet gösteriyorum. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (MÜSİAD) 25 yıldır üyeyim özellikle dış ilişkilerde çok farklı görevler üstlendim. Arap ülkelerinde şubeler açtık, iş adamlarını oralara götürdük yeni ilişkiler kurduk. 1992 senesinde Suudi Arabistan kargo uçağını sadece bizim şirketin mallarıyla dolu olduğu zamanlar oldu. Türkiye’den Birleşik Arap Emirliklerine, Mısır’a, çok mal gönderdik.” dedi.


Kerim, şu anda en çok Filistin’e ihracat yaptıklarını belirterek, “Her hafta grup ihracatı yapıyoruz. 60’a yakın müşterinin mallarını topluyoruz. Böyle olunca oradaki insanlar da Çin’i bırakıp Türkiye’den mal alıyor. Biz onlara kaynağından Ankara, Adana, Kayseri, Gaziantep, Uşak gibi birçok şehrin kendi ürününü kaliteli olarak gönderiyoruz. ” şeklinde konuştu.

#Türkiye
#Cemalettin Kerim
#Sudan
#Mısır
#Birleşik Arap Emirlikleri
#Suudi Arabistan
#MÜSİAD
٪d سنوات قبل