|

Türküler sussun diye zulmettiler

Hocalı katliamının tanıkları arasında yer alan gitar virtüözü Valeh Hüseyinov Karabağ türküleri çaldığı için Ermeni askerleri tarafından elleri yakıldı ve parmakları kırıldı. Bir orkestra kurmayı Hayal eden Hüseyinov “Hocalı katliamını dünyaya müzikle anlatmak istiyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 22:25 - 23/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Ermenilerin Azerilere uyguladığı Hocalı Katliamı’nın üzerinden tam 23 yıl geçti. Hafızalardan silinmeyen katliamın tanığı gitar virtüözü Valeh Hüseyinov, sadece Karabağ türküleri söylediği için Ermeni askerleri tarafından işkenceye maruz kaldığını anlattı. 27 gün esaret altında tutulan Hüseyinov “Her gün dayak yedim. Vücudumun bütün kemiklerini teker teker kırdılar. Karabağ türküsü çaldığım için parmaklarımı kırdılar ve tırnaklarımı söküp ellerimi sobada yaktılar. Askerler bana ‘Sağ kalsan da artık gitar çalamayacaksın’ dediler” diyerek yaşadıklarını aktardı. 

YAŞI  DOLMAMIŞ BEBEKLER ÖLDÜ 

Hocalı’ya yapılan saldırıdan 6 ay önce evlendiğini aktaran Hüseyinov, tüyler ürperten katliamı şu cümlelerle aktardı: “Gece 23.00 sularında eşimle evde oturduğumuz sırada top sesleri duyduk. Ermeniler daha sonra tanklarla saldırdılar. Yaşlıların, kadınların ve çocukların kaçmasına yardım ettik. On kilometre ormanda yürüdük. Yaşlıların birçoğu yürüyemediği için soğuktan öldü. Ermeniler yolumuzu kesti. İnsanları kurşuna dizdiler. Yaşlılar, kadınlar, yaşını doldurmamış çocuklar orada şehit oldu. Eşim orada vuruldu ve hayatını kaybetti.” 

27 GÜN ESİR EDİLDİM 

Eşinin cesedini getirmek için olay yerinde kalan Hüseyinov,  Ermeniler tarafından yakalanıp 27 gün esaret altında tutuldu. 27 gün sonra para karşılığı serbest bırakılan Hüseyinov “Beni bulduklarında saçım sakalım uzamış her yerim kan içindeydi. Çıktıktan sonra 4 ay hastanede kaldım. Parmaklarım iyileşti” diye konuştu. 

HOCALI’YI MÜZİKLE ANLATACAK 

Tedavi gördükten sonra bir bankada memur olarak çalışmaya başlayan Hüseyinov’un hayali yeniden gitar çalmaktı. Parası olmadığı için gitar alamayan Hüseyinov gitarı bir müddet kiraladığını ve bu sayede düğünlerde gitar çalmaya başladığını söyledi. Arkadaşlarıyla mini bir orkestra kuran Hüseyinov’un, asıl hayali Karabağ türküleri seslendiren ve dünyayı gezen bir orkestra kurmak. Hüseyinov “Bu orkestra ile Hocalı katliamını dünyaya anlatmak istiyorum” dedi.

Hayalini kızlarında yaşatıyor 

Altı yaşında bir gecede gitar çalmayı öğrenen Valeh Hüseyinov, kendini müziğe adamış bir sanatçı. Konservatuar okuyup büyük bir müzisyen olmayı hayal eden Hüseyinov, Hocalı katliamıyla hayalini her ne kadar gerçekleştiremese de iki kızına müzik eğitimi aldırarak bu hayalini onlarda yaşatıyor.

#Hocalı Katliamı
#Valeh Hüseyinov
#Karabağ türküleri
9 yıl önce