Üç yılda üç bina dönüştürdü! Deprem karnesi sıfır

Neslihan Önder
04:00, 28/03/2024, Perşembe
Yeni Şafak
Üç yılda üç bina dönüştürdü! Deprem karnesi sıfır
Ekrem İmamoğlu.

İBB Başkanı İmamoğlu, 2021’de başlattığı İstanbul Yenileniyor Projesi ile sadece 3 binayı dönüştürebildi. İmamoğlu ve CHP yönetimi, söz konusu AK Partili belediyelerin kentsel dönüşüm projeleri olunca daha yüksek bir performans sergiledi! İBB ve CHP, bu projelerin iptali için toplam bin 537 dava açtı.

2019 yılında seçilmeden hemen önce İstanbul’un deprem sorununu 5 yılda çözeceğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, pek çok vaadi gibi bu konuda da elle tutulur bir adım atmadı. Son 5 yıllık deprem karnesi göz önüne alındığında İmamoğlu şehri afetlere dirençli haline getirmek bir yana, kentsel dönüşüm yapan belediyeleri engellemek için yüzlerce davalar açtı.Deprem dönüşümünü bir rant ve PR alanı olarak gören CHP’li İBB yönetimi, görevi devraldıkları 2019’dan bu yana kentsel dönüşüm bütçesini 6 kat düşürdü. AK Partili belediyeler tarafından yapılan kentsel dönüşüm projelerini iptal etmek için ise CHP yönetimi ile birlikte bin 537 dava açtı.

TÜM TEKLİFLERE HAYIR DEDİLER

İBB Meclisi’ne getirilen tüm kentsel dönüşüm projelerine ise hayır oyu verdi. 5 yılda toplam 3 kez “Deprem Seferberlik Planı” açıklayan İBB Başkanı İmamoğlu, bu kapsamda twit atmaktan ve internet sitesi kurmaktan da ileriye gidemedi. 2021 yılında başlatılan İstanbul Yenileniyor Projesi ile bu zamana kadar sadece Kadıköy’de 2 ve Beşiktaş’ta ise 1 apartman yıkıldı. 11 ili etkileyen 6 Şubat deprem-lerinden sonra İstanbul’da ağır hasarlı binaları tespit edeceklerini açıklayan İBB yönetiminin tespit oranı yüzde 1’i ancak buldu.

2024 HEDEFİ 15 BİNA DÖNÜŞTÜRMEK

Bina yapmayıp ağır ilerleyen tespitle İstanbul’u depreme karşı önlemsiz bırakan İBB’nin 2024 bina hasar tespit hedef oranı ise yüzde 2 oldu. Yine İBB’nin güçlendirilecek bina sayısı hedefi 2024 için 15 adet olarak açıklandı. 15 milyondan fazla insanın, 7 buçuk milyondan fazla yapının bulunduğu İstanbul için bu hedefler, deprem çalışmalarının on yıllar sürebileceğini ortaya koyuyor. İBB’nin 2023 yılı performans raporuna göre, 115 milyar TL’lik bütçesi olan İBB yönetimi, İstanbul’un en hayati konularından biri olan kentsel dönüşüm için sadece 1.8 milyar TL bütçe ayırdı.

DEPREM BÜTÇESİ 6 KAT DÜŞÜRÜLDÜ

AK Parti döneminde kentsel dönüşümün bütçeye oranı yüzde 5,5 iken, CHP’li İBB döneminde bu oran yüzde 1,59’a düştü. İBB’nin 2024 yılı performans kitabına göre ise kentsel dönüşüme ayrılan bütçe 2,4 milyar TL oldu. Bu da genel bütçenin yüzde 1’ine denk geliyor.



Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026