|

Üstün: Mültecilerin yolu açılmalı

AK Parti İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, bir sorunun Avrupa'ya değmeden dünyanın sorunu haline gelmediğini ifade ederek, Avrupa'nın sorunla yüzleşmesi için mültecilerin yolunun açılması gerektiğine inandığını ifade etti.

Yeni Şafak
13:40 - 23/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:43 - 23/09/2015 Çarşamba
IHA

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Sakarya İl Başkanlığında partililerle buluştu. Seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Üstün, mülteci sorunu ve güvenli bölge kurulması konularında da açıklamalarda bulundu.



Bir sorunun Avrupa'ya değmeden dünyanın sorunu haline gelmediğini belirten Üstün, “Benim şahsi fikrim, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin yolunu açmak lazım ve Avrupa bu sorunla yüzleşsin. 2 milyondan fazla mülteciye burada bakıyoruz, helali hoş olsun. Amerika vaat ediyor, 2016 yılında 10 bin mülteci alabilirim diyor. Bir defa onların nasıl mülteci aldıklarını da biliyoruz, neredeyse dişlerine bakarak mülteci alıyorlar. Bu insan onuruna aykırı bir yaklaşımdır. Yine bazı Avrupa ülkeleri Hristiyan olabilirse alabiliriz gibi yaklaşımlar içerisinde. Yıllardır bize Avrupa değerlerini tekrarlarlar, öğretmeye çalışırlar ama Avrupa değerleri şu anda ayaklar altındadır" dedi.



Batının yaklaşımının insan onuru ve haklarına aykırı olduğunu ifade eden Üstün, “Bu bakımdan mülteci kardeşlerimiz gitmek istiyorlarsa Avrupa'ya gitmelerine izin vermek gerek. Sorunlar yüzleşsinler. Batı ancak bir sorunla yüzleşirse harekete geçebilir" diye konuştu.



GÜVENLİ BÖLGE KONUSU


Suriye sınırında oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda da konuşan Üstün, “Sorunun temeline inmemiz lazım. Mültecilerin bakılması gerekir bu insani bir yaklaşımdır. Ancak sorunun temeli Suriye'de gaddar bir Esad yönetimi var. Bir defa bu yönetim gitmesi lazım. Bunun gidişi uzayacaksa o zaman Türkiye'nin bir teklifi var. Diyoruz ki sınırda 90 kilometre uzunluğunda 45 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturalım. Bu insanlar kendi ülkelerinde barınsınlar. Buna uzun süre direndi Amerika ve batı şimdi kabul eder gözüyle. Ama kurulması ne zaman gerçekleşecek onu bizde kestiremiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu güvenli bölge gerçekleşir ve Avrupa yollarında canlarını kaybeden kardeşlerimiz hiç olmazsa kendi topraklarında geçici olarak barınır, savaştan sonra da inşallah kendi evlerine giderler" ifadelerini kullandı.

#AK Parti
#İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
#Ayhan Sefer Üstün
#AK Parti Sakarya İl Başkanlığı
#mülteci
9 yıl önce