|

Usulsüz dinleme davası ertelendi

"Usulsüz dinleme" iddialarıyla 17'si polis 18 kişi hakkında açılan davada, mahkeme, kalan sanıkların ifadesinin alınması için duruşmayı yarın, saat 09.15'e erteledi.

Yeni Şafak
17:38 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 15:41 - 17/03/2015 Salı
AA

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanıklar savunmalarını yapmaya devam etti.


Sanık Engin Eraslan, savunmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde "Alman vakıflarının, Türkiye'deki terör örgütlerine destek verdiğini" söylemesi üzerine, çalışma başlattıklarını, hakim kararıyla yaklaşık 10 kişiyi teknik takibe aldıklarını anlattı.


Takibe alınanlar arasında Gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık'ın da olduğunu belirten Eraslan, "Yonca Hanımın, Ahmet Şık'ın eşi olduğunu bilmiyordum, sonradan fark ettim. Yonca Hanımın, Ahmet Şık'ın karısı olduğu için dinlendiği iddiası boş. Biz, terör örgütünün yurt dışı bağlantılarını ve para kaynaklarını araştırıyorduk" dedi.


Tahliye olan Ahmet Şık'ı dinlemediklerini ifade eden Eraslan, özel hayatın gizliliğini ihlal etmediğini savundu.


Mahkeme Başkanının, "Yonca Verdioğlu Şık'ı niye bu kadar uzun süre dinlediniz?" sorusuna, Eraslan, "Biz, terör örgütünün yurt dışı bağlantılarını araştırıyoruz. Bu, bu günden yarına elde edilebilecek bir şey değil, belki seneler alır" cevabını verdi.


Kanunda, dinlemeyle ilgili bir sınırlamanın olmadığını ifade eden Eraslan, "Bizim dinleme faaliyetimiz, istihbari dinleme. Biz bilgileri yukarıya aktardık, müsteşara, genel müdüre bildirdik, hatta başbakana kadar gittiğini duydum. Bu istihbari dinlemenin kapsamında olan bir şey" dedi.


"Neden dinlendiğimi bilmiyorum"

Sanık Serahsi Şen de dinlemeleri görev icabı yaptıklarını, hiyerarşi dışına çıkmadıklarını savunarak, Başbakanlıkta görevli polis memuru Mustafa Boztepe'yi, Başbakanlık'ın talimatı doğrultusunda dinlediklerini iddia etti.


Sanık Seyit Gölcük ve Muhammet Yılmaz ile mahkemeye sesli ve görüntülü sistemle bağlanan Erol Demirhan'da suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini istedi.


Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından, mağdurlar söz aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Elektronik Harp Şube Müdürü mağdur Ömer Gümüş, telefonunun 3 ay süreyle dinlendiğini savcılıkta öğrendiğini belirterek, sanıklardan şikayetçi olmadığını söyledi.


Mağdur Cemil Berin Erol da dinlendiği dönemde TÜBİTAK'ta araştırmacı olarak çalıştığını ifade ederek, "Benim ismime kayıtlı, eşimin ve çocuğumun kullandığı üç telefon var ama benim kullandığım telefonu dinlemişler. Niye dinlendiğimi bilmiyorum bu yüzden şikayetçiyim" dedi.


Mağdur Dursun İlhan Tüfekçi de TÜBİTAK'ta araştırmacı olarak çalıştığını ve şikayetçi olduğunu kaydetti.


Duruşma yarına ertelendi

Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gökay Aktaş, mağdurların müdahillik talebinin kabulüne, sanıklar hakkındaki adli kontrolün kaldırılması isteminin reddine karar verilmesini istedi.


Dursun İlhan Tüfekçi ve Cemil Berin Erol'un duruşmalara katılan olarak kabulüne karar veren mahkeme, diğer sanıkların ifadelerinin yarın alınmasına karar vererek, duruşmayı yarın saat 09.15'e erteledi.

#Usulsüz dinleme
#Usulsüz dinleme dava
#Usulsüz dinleme duruşma
9 yıl önce
default-profile-img