|

Uygun karşılığı anında veririz

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs’ın güneyindeki Rum sondajını ABD’ye ait 6. Filo’nun koruyacağı iddialarına tepki gösterdi. Yıldırım, “Kıbrıs adasında tek taraflı faaliyetleri hoş karşılamayız. Buradaki doğal zenginlikler ortak varlıktır. Emrivakilerle yapılacak benzeri kışkırtıcı faaliyetler, karşılığını uygun şekilde görecektir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:03 - 8/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Yıldırım, Rum sondajını ABD’ye ait 6. Filo’nun koruyacağı iddialarına tepki gösterdi.
Yıldırım, Rum sondajını ABD’ye ait 6. Filo’nun koruyacağı iddialarına tepki gösterdi.

Başbakan Binali Yıldırım, ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhüman, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs görüşmelerinin neden sonuçsuz kaldığının iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Burada uluslararası toplumun, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bir şeyi tekrar esaslı şekilde düşünmesi gerekiyor. Ada’da eğer kalıcı, sürdürülebilir bir çözümün mümkün olması gerekiyorsa Güney Kıbrıs Rum tarafının buna zihinsel olarak hazır olması lazım. Her türlü zorluğa, engellemelere, izolasyonlara rağmen gönül birliği içinde sürdürdüğümüz bu haklı mücadelede elde edilen kazanımları burada bırakmayacağız” dedi.


ORTAK ZENGİNLİKTİR

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Yıldırım, Kıbrıs’ın güneyinde, Exxon Mobile şirketine ait sondaj gemilerinin ABD’ye ait 6. Filo tarafından korunacağı iddialarına ilişkin, şunları söyledi:

“Kıbrıs adasının etrafındaki her türlü doğal zenginlikler, hidrokarbon kaynakları adada yaşayan gerek Kuzey’de gerekse Güney’de yaşayan bütün halkın ortak varlığıdır. Dolayısıyla buralarda tek taraflı girişilen faaliyetler asla bizim tarafımızdan hoş karşılanmaz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bunu hoş karşılamaz. Gerçek anlamda iki taraflı bir devlet oluşumu, kalıcı, sürdürülebilir bir çözüm adada elde edilirse bütün kaynakların, adada yaşayanların refahına yönelik olarak değerlendirilmesi pekala söz konusudur.

EMRİVAKİLERE İZİN VERMEYİZ

Bunun dışında emrivakilerle oldu bittilerle yapılacak bu ve benzeri kışkırtıcı faaliyetler karşılığını da uygun bir şekilde görecektir. Ada etrafında herhangi bir yeraltı zenginliğinin dışarıya çıkarılmasında muhatap adada aranıyorsa o muhatap hem Kuzey’dir hem Güney’dir. Bu iki muhatabın mutabık kalmadığı bir çalışma bizim açımızdan tehdit olarak, Kuzey Kıbrıs’ın egemenlik haklarına bir ihlal girişimi olarak değerlendirilir. Bunun kimin tarafından yapıldığının önemi yoktur.”

DENSİZLİKLERİ MUHATAP ALMIYORUZ

Yunanistan’da Türk bayrağının yakılmasına tepki gösteren Yıldırım, bu densizlikleri yapanları muhatap almadıklarını belirtti. Sınırı geçtiği için tutuklanan iki Yunan askeriyle ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirten Yıldırım, “Bu konuyu AB ilişkilerine kadar götürmek büyük bir zeka işi. Zaten şimdi Türkiye ile ilgili hangi konu olsa AB’ye işi götürüp taşımak, oradan destek almak bir alışkanlık haline geldi. AB ile olan ilişkilerimizi bu ve buna benzer yeni girişimler zerre kadar ileri de götürmez, geri de düşürmez” diye konuştu.

#Binali Yıldırım
#KKTC
#ABD
6 yıl önce