|

Uzay Ajansı Kanunu Meclis'te

Türkiye Uzay Ajansı teşkilat kanunu Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Ajans Başbakanlığa bağlı olacak. Çalışanları iş kanununa tabi olacaklar. Çok özel bir birim olarak kurgulanan ajans, lisans verip şirket kurabilecek. Taslakta; ajansın NASA gibi uzay teknolojileri ihtisas bölgeleri kurmasına imkan sağlayan düzenlemeler var.

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:26 - 25/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Uzay Ajansı Kanunu Meclis'te
Uzay Ajansı Kanunu Meclis'te

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan “Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı" TBMM'ye sunuldu. Kanun Tasarısı için ilgili bürokratların önceki gece sabaha kadar çalıştıkları öğrenildi.



27 MADDELİK TASARI


27 maddelik Tasarıyla Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde olma hedefine uygun olarak, diğer gelişmiş ülkelerdeki havacılık ve uzay organizasyonları da dikkate alınarak uzay ve havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu kurumsal yapı hayata geçirilecek. Tasarının gerekçesinde kurumun hızlı, etkin, dinamik ve bağımsız çalışabilmesini teminen 'ajans' olarak kurgulandığı belirtildi. 108 kişilik kadronun oluşturulacağı uzay ajansı başbakanlığa bağlı olacak. Ajansın ihtiyaç duyacağı ödenek ve harcamalar başbakanlık bütçesinden karşılanacak. Ajansın müdür ve üstü unvanlı görevlerde çalışanlarla kamuda veya ajansta geçen toplam hizmet süreleri itibariyle en az 10 yıl süreyle çalışmış olan kişiler, Başbakan'ın onayı ile atanacak.


Ajans Başkanının özlük hakları ve her türlü ücret ikramiye, mali ve sosyal haklarının net tutarı Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanına yapılan aylık net ücrete eşitlendi. Yine ikinci başkana yapılan ödemelerin yüzde 97'si kurul üyelerine ise yüzde 95'i oranında aynı usul ve esaslara göre ödeme yapılacak.



ÖZEL BİR KURUM OLACAK


Tasarıyla, ülkenin uzay faaliyetlerinde dışa bağımlılığı azaltacak özellikle de Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek kamu tüzel kişiliğine haiz özel bir kurum kurulmuş olacak. Ajansın kurulmasıyla Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Uzay ve Havacılık Genel Müdürlüğü kapatılacak. Ajans'ta Başbakanın başkanlığında bir İcra Kurulu olacak. Stratejik kararları İcra Kurulu alacak. İcra Kurulu'nun başkanı Başbakan olacak. Kurul'da sanayi, kalkınma, ulaştırma ve Milli Savunma Bakanları yer alacak.



NASA gibi ihtisas bölgesi kuracak


Ajansın İcra Kurulu;şirket kurabilecek ve ortak olabilecek. Ajansın gelirlerinin önemli kaynağı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bütçesinin yüzde 20'si ile ve genel bütçeden aktarılacak kaynaktan oluşacak. Ar-ge faaliyetleri kapsamındaki çalışmaları, teknoloji geliştirme bölgeleri kanunun getirdiği destek, teşvik, muafiyet ve istisnalardan yararlanacak. Ajans, aynı zamanda uzay ve havacılık araçlarını imal edebilecek. Ajans, uzay fırlatma üslerinin komuta edildiği yerler için lisans verecek. Türksat'a lisansı Uzay Ajansı verecek. Uzay araştırmalarının yapıldığı piyasayı denetleme faaliyeti olacak. NASA gibi, uzay teknolojileri ihtisas bölgeleri kuracak.









#NASA
#Türkiye Uzay Ajansı
7 yıl önce