|

Uzun bir yolculuğa çıkıyoruz

Özbekistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben inanıyorum ki artık uzun bir yolculuğa Türkiye-Özbekistan olarak bu anlaşmalarla çıkıyoruz” şeklinde konuştu. İki ülke arasında 2017’de 1,2 milyar dolar olan ticaret hacminin bu sene 1,5 milyar dolara çıktığını belirten Erdoğan, “Şimdi önümüzde bir hedef var, 5 milyar dolara inşallah aramızdaki ticaret hacmini çıkartacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/05/2018 Salı
Güncelleme: 02:02 - 1/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Erdoğan, Özbekistan Parlamentosu’ndaki konuşmasında da Asya’nın kalbinde, doğuyla batının, kuzeyle güneyin buluştuğu Özbekistan’da kendilerini evlerinde, hatta evlerine dönmüş gibi hissettiklerini söyledi.
Erdoğan, Özbekistan Parlamentosu’ndaki konuşmasında da Asya’nın kalbinde, doğuyla batının, kuzeyle güneyin buluştuğu Özbekistan’da kendilerini evlerinde, hatta evlerine dönmüş gibi hissettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Köksaray'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Sözlerine, gösterilen konukseverliğe teşekkür ederek başladı. "Değerli kardeşim" ifadesini kullandığı Mirziyoyev ile önce ikili görüşme gerçekleştirdiklerini, ardından dar kapsamlı ve geniş kapsamlı heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye ve Özbekistan arasındaki siyasi, ekonomik, askeri, ticari, kültürel, savunma sanayi konularının ele alındığını, bunlarla ilgili neler yapılabileceğinin görüşüldüğünü anlattı.

BÖYLE ANLAŞMALAR İMZALAMIŞTIK

Görüşmelerde stratejik ortaklığın alt yapısını güçlendirecek adımların atıldığını ifade eden Erdoğan, "Ortaklık bildirisiyle beraber 25 maddeden oluşan tüm anlaşmalar imzalanmış oldu" diye konuştu. Mirziyoyev'in "Bu masalarda biz bugüne kadar böyle anlaşmalar imzalamamıştık" sözlerini anımsatan Erdoğan, şunları söyledi: "Ben inanıyorum ki artık uzun bir yolculuğa Türkiye- Özbekistan olarak bu anlaşmalarla çıkıyoruz. Atacağımız çok adımlar, yapacağımız çok işler var."

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Ekonomik ilişkilerin gelişim seyrini memnuniyet verici olarak nitelendiren Erdoğan, "Sürekli tırmanış halinde olan önümüzde bir tablo var. 2017'de 1,2 milyar dolar iken daha sonra 1,5 milyar dolara bu yükseliş çıkmış bulunuyor. Şimdi önümüzde bir hedef var, 5 milyar dolara inşallah aramızdaki ticaret hacmini çıkartacağız" diye konuştu.

BİR KİŞİ ARK KAZAR, BİN KİŞİ SU İÇER

Erdoğan, “TİKA olarak şu anda 60 milyon dolarlık bir yatırımı hedefliyoruz ve birçok alanda TİKA Özbekistan’da bu yatırımlarını inşallah Eylül, Ekim gibi başlatmış olacak” dedi. Erdoğan, "Bir kişi ark kazar, bin kişi su içer" Özbek atasözünü hatırlattı. Sözleri salondakilerce alkışlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Mirziyoyev, attığı bu cesur adımlarla adeta Özbekistan, bölgemiz için yeni bir su arkı inşa ediyor. Mirziyoyev kardeşime Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağladığı için bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


EVE DÖNMÜŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Parlamentosundaki konuşmasına da, şair Erkin Vaidov’un “Özbeğim” isimli şiirinin “Tarihindir bin asırlar içinde gizli Özbeğim. Sana yaşıttır Pamir ve Aksaçlı Tiyanşan, Özbeğim. Söylesin, Afrasiyab ile söylesin Orhun yazısı. Eski tarih halkasında bir tane inci Özbeğim. El Biruni, El Harezmi, El Farab soyundan. Aslı nesli belki Uzluk, belki Tarhan, Özbeğim” dizelerini okuyarak başladı. “Ata yurdumuz, göz bebeğimiz Özbekistan’a yaptığım bu devlet ziyareti vesilesiyle siz değerli kardeşlerime hitap etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” diyen Erdoğan, kendilerini evlerinde, hatta evlerine dönmüş gibi hissettiklerini ifade etti.

BİLİM ADAMLARI TOPRAKLARDAN

Erdoğan, Türk İslam medeniyetinin doğduğu ve geliştiği bu toprakların Biruni, Mirza Ulugbek, İbni Sina, Ali Kuşçu gibi dünyayı aydınlatan, insanlığın ufkunu geliştiren bilim adamlarını yetiştirdiğini söyledi. İmam Buhari, İmam Matüridi, İmam Tirmizi gibi manevi önderlerin de bu toprakların armağanı olduğunu belirten Erdoğan, “Onlar ebediyete göçmüş olsalar da geride bıraktıkları miras, sadece Özbekistan’ı değil, Anadolu’yu da aydınlatmaya devam ediyor” diye konuştu.

GÖNÜLLER ARASINA SINIR ÇİZİLEMEZ

Erdoğan, gönüller arasına sınır çizilemeyeceğini, kalpleri ve yürekleri bir olanlar için mesafelerin hiçbir anlamının olamayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim inancımızda ve geleneğimizde kardeşlik en büyük hazinedir. Buhara’nın, Semerkand’ın manevi iklimini yaşamak için insanlarımız buraya geliyor, yeniden bir tarih ayağa kalkıyor. Bu bir diriliştir. Artık Türkiye-Özbekistan’a geliş gidişler çok daha fazla olacak. Özbekistan ile iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız. Bölgesel sahiplenme ve iş birliği istikrarın ve kalkınmanın kilit taşıdır.”

  • Yeni sayfa açtık
  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkesinin uzun bir aradan sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne yeniden katılacağını açıkladı. Mirzoyoyev, ülkeye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Özbekistan’ın uzun aradan sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nde yeniden yer alması konusunda olumlu sonuca vardıklarını belirterek, gelecek aylarda Bişkek’teki zirveye ülkesinin de katılacağını söyledi.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Özbekistan’a ilk kez resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tarafları ilgilendiren tüm alanlarda çok verimli görüşme yaptıklarına dikkati çeken Mirziyoyev, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacağını ve ilişkileri üst düzeye çıkaracağını vurguladı. Görüşmede iki ülke arasında çözülmesi gereken meseleleri de ele aldıklarını ifade eden Mirziyoyev, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulması konusunda mutabık kaldıklarını, konseyin ilişkilerin üst düzeye çıkarılması ve taraflar arasındaki meselelerin çözüme kavuşturulması için çaba göstereceğini belirtti.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 artışla 1,5 milyar doları bulduğuna işaret eden Mirziyoyev, yılın ilk çeyreğinde de yüzde 20 artışla 400 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını söyledi. Mirziyoyev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 5 milyar dolara çıkarılmasına ilişkin de mutabık kaldıklarını anlattı. Mirziyoyev, “Ankara’daki görüşmede Erdoğan, Türk Konseyi ofisinde Özbekistan’ın bayrağının eksik olduğunu söylemişti. Biz, artık bu konuda anlaştık. Artık Türkiye’deki Türk Konseyi ofisinde Özbekistan’ın bayrağı da dalgalanacaktır. Bu, küçük bir mesele değil. Uzun yıllar sonra Özbekistan, Bişkek’te yapılacak gelecek zirvede yeniden yer alacaktır.” şeklinde konuştu.

ATA YURDU SİZE AÇIK

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Özbekistan, Türkiye’yi güvenilir ve mühim ortağı olarak görüyor. Ata yurdunuz Özbekistan’ın kapıları sizler için her zaman açık” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “dünyaca kabul edilen devlet adamı” olarak niteleyen ve haziran ayında yapılacak seçimde başarılar dileyen Mirziyoyev, “Türk halkı, seçimlerde kendine yakışan liderini seçecektir, buna hiç şüphe yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

  • 25 anlaşma imzalandı
  • Erdoğan’ın Özbekistan temasları kapsamında 2 ülke arasında çeşitli alanlarda 25 anlaşma imzalandı. Kamu Özel Ortaklığı ilkeleriyle kömür ve doğalgaz tesisi inşası, Taşkent Havalimanı’nın yeni uluslararası yolcu terminali inşası ve havalimanının altyapısının geliştirilmesi başta olmak üzere pek çok yatırımın yer aldığı mutabakat muhtırasında, Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasında Suçluların İadesi Anlaşması da bulunuyor.
  • TÜRKİYE’DEN GENİŞ KATILIM
  • Özbekistan gezisine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katılıyor.

Seferler artırılacak


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’den Semerkant’a 16 Mart 2018’de başlayan seferleri hatırlatarak, “Bu seferlerin sayısının artırılmasını ve yeni güzergahlar arasında da doğrudan uçuşlar başlatılmasını arzu ediyoruz” dedi. Bu konuyla ilgili de mutabakatın sağlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taşkent’teki temaslarının ardından yarın Türk-Özbek halklarının müşterek tarihinde özel yeri olan Buhara’ya geçeceğini bildirdi.

BERAT GECESİ’Nİ KUTLADI

Türk-İslam medeniyetinin kadim şehrinde ecdadı bir kez daha rahmetle yad edeceklerini ifade eden Erdoğan, Berat Gecesi’ni de kutladı. Erdoğan, “Rabbimiz bize bu gecede ‘Ne isterseniz vereyim’ diyor. Berat böyle bir gece. Dolayısıyla, isteyin. İlim istiyorsanız ilim, hastalıklarınıza şifa istiyorsanız şifa. İnşallah hep isteyelim, bu geceyi boş geçmeyelim. Onun için de her iki ülkenin bu gece birliğine, beraberliğine, dayanışmasına vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum” dedi.

  • ‘İşçinin ücretini teri kurumadan verin’
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında, emeklerinden ve alın terlerinden başka sermayeleri olmayan, ülkemizin büyümesinde ve kalkınmasında önemli rol oynayan tüm işçi ve emekçileri tebrik eden Erdoğan, "İşçinin ücretini alın teri kurumadan verin' diyen bir medeniyetin temsilcileriyiz" ifadesini kullandı. Erdoğan, 15 yılda emekçilerin hak ve hukukunu gözetmeye, sorunlarını devlet imkanları ve ülke kaynakları el verdiğince çözmeye gayret ettiklerini belirtti.

‘First Lady’ler buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Mirziyoyev’in eşi Hoshimova baş başa görüştü. Emine Erdoğan daha sonra Taşkent Sanat Galerisi’ni ziyaret etti ve burada, “Özbekistan Sanatı Gelenekten Esinlenerek” adlı sergiyi gezdi. Yetkililerden, sergide yer alan eserler hakkında bilgi alan Erdoğan, daha sonra yöresel kıyafetlerin sunulduğu defileyi izledi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Özbekistan
#Ziyaret
6 yıl önce