|

Vali Topaca'dan iftiralara yanıt

Dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Cumhuriyet gazetesinin makam tuvaletini altın kaplattırdığı iddialarına sert çıktı. Vali Topaca, yapılan harcamanın Valilik binası için harcanan toplam tutar olduğunu ve makam katında yapılan tuvaletlerde kullanılan hiçbir malzemenin altın kaplama olmadığını belirtti.

Yeni Şafak ve
11:40 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:10 - 4/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Topaca, 2011'de imalatı yapılan ve o dönemde bir yerel televizyonun başlattığı tartışmanın aynı TV'ye odadaki tuvaletin gösterilmesi ile bitmesine rağmen aradan geçen 5 yıldan sonra bir daha gündeme getirilmesini kendi şahsı nezdimde devletin itibarını zedelemeye yönelik bir hareket olarak gördüğünü belirtti.




752 bin TL'ye altın kaplama tuvalet yaptırdı tartışmalarına dönemin Kocaeli Valisi şimdinin en kritik kenti Hatay valisi Ercan Topaca Yeni Şafak'tan cevap verdi.



BUNLAR İDDİA BİLE DEĞİL


Vali Topaca, Gazetenin iddialarının tamamen asılsız olduğunu belirtti. Topaca, “ Ciddi bir iddia olarak görmüyorum hatta ortada ciddi bir iddia yok. Küllüyen bir yalan bu. Kasıtlı bir iftira var kasıtlı bir durum var. Buna iddia demek bile doğru olmaz. İddia bir konu hakkında ciddi bulgular olur. belli delilerle desteklersiniz o iddia haline gelir. Muhakeme neticesinde de o iddia gerçek olup olmadığı ortaya çıkar." Dedi



ORTADA BİLİNÇLİ KASIT VAR


Haberde iddiadan çok kasıt olduğunu ifade eden Vali Topaca, “ Burada bir iddia yok burada yazıda geçen bir kelimeyi kasıtlı bir şekilde, yanlış yorumlamak süreti ile ortaya çıkarılmış yalan bir haber var. Öncelikle 752 bin liranın tamamının tuvalette harcanmış gibi gösterilmesi çok büyük bir iftiradır. Çok büyük bir yalandır. 752 bin liralık harcamanın ana harcama tutarı 638 bin liradır. Yapım bedeli KDV den dolayı 752 bin liraya çıkmıştır." Diye konuştu.



TÜM İMALATLAR BU RAKAMDA VAR


Sadece tuvaletin 752 bin tl'ye yapıldığı iddiasının doğru olmadığı belirten Topaca onarımda yapılan imalatları şöyle sıraladı: “ Bu işin içerisinde, bir binanın tüm unsurlarının yenilenmesi değişmesi ve elden geçirilmesi söz konusudur. Buyasından tutunda duvar kağıdına, kapısından tutunda penceresine kadar, elektironik iletişim hatlarına kadar, Telekom hatlarına kadar, yerdeki parke döşemesine kadar, tüm unsurlar var, ayrıca kaloriferde, Soğutma ısıtma tesisatı var. Su ve elektirik tesisatı var. Ayrıca eskimiz kullanılamaz durumdaki malzemelerin sökülmesi var. Biz burada bir yeni bina yapmıyoruz var olan bir binayı komple yeniden yapıyoruz bu anlamda iki yönlü inşaat harcaması vardır."



NERELER YAPILDI


“Valilik binasında ise valilik odası, dinlenme, toplantı, özel kalem, çalışma ofisleri, sekretarya, korumalArın odası. Merdivenlerin mermerleri ve binanın ön cephesinin komple boyası, ıslak zeminlerin seramiklerinin değişmesi, tabelası, Prokol misafirlerinin geldiğinde imza defterinin yer aldığı salon ve ağırlama salonları, yani aklınıza gelebilecek her şey yapıldı. Devlette bunları yaptırırken eliniz öyle sanıldığı gibide serbest değildi."



PURSANTAJ CETVELİNDEKİ TANIMI GERÇEK DİYE VERDİLER


“Yapacağınız işler devlette ayrı ayrı sayılmıştır. Tarif edilmiştir. Ve onu parametrelerin dışına çıkamazsınız. İşte bu tarif kapsamında Cumhuriyet gazetesin de belge diye yer alan ihale öncesi demin sıraladığım işlerin belirtildiği ve hangi oranlarda hangi miktarlarda ve hangi adetlerde alınacağını hangi işin yapılacağını gösteren yaklaşık maliyet pursantaj cetveli dediğimiz bir belgesidir. Bu belgede para yoktur. O tabloda da kullanılacak yani örneğin tuvalette kullanılacak aksesuar malzemesinin nasıl olacağı tarif edilir. Bize de sordular, şu kalite olabilir. Altın sarısı olabilir dedik yani tercihimizi belirttik. Ve kataloglara bakılıyor. Kataloglarda bu malzemenin ki bir çok yerli ve yabancı firmanın kataloğu var. Çöp sepeti, askılık, musluk, havlu askılığı klozet fırçası kapağı altın kaplama diye adlandırılıyor. Ama bu malzemelerin altın olduğu anlamına gelmiyor. Bu bir isim ve tanımlama şekli. Tanımlama şeklini sanki bu malzemelerin kıymetli altın madeninden yapılmış gibi gösteriyorlar. Ve bunu kamuoyuna böyle göstermek ve kamuoyuna sadece tuvaleti 752 milyona yaptılar şeklinde sunmak harcanmış gibi göstermek insafsızlıktır. İnsani hiçbir değere sığmaz. Ahlaki değerlerle de bunun ben karşılığını bulamıyorum."



HEDEF DEVLETİN İTİBARI


“Mesleki kariyerimi, halk nezdindeki itibarımı, benim nezdimde devletin itibarını zedelemeye yönelik bir harekettir bu. “



YAPI MARKETE GİTSELERDİ…


“Bu haberi yapanlar veya yaptıranlar çıkıp bir yapı markete gitselerdi bu malzemelerin altını var mı diye, hemen göstereceklerdir. Altın batarya, adı kataloklarda öyle geçiyor. Ama bu malzemelerin altın olduğu anlamına gelmiyor. Malzemenin aslı kromdur. Ve bakırımsı bir renkte boyandığı içinde bu şekilde tanımlanıyor. Ve istediğiniz renkte talepte edilebilir. Ve toplam maliyet içinde de bu malzemelerin bedeli 2500-3000 liradan oluşuyor. Altın çöp sepeti diyor bugün gittim aldım 230 tl dir. Bu işi yapan firmayı aradım bu malzemeyi nereden aldınız diye gittim o firmadan aldım 2800 tl civarında. 10 yaşındaki bir çocuğa bile götürseniz bunun altın olmadığını çok rahat anlayabilir."



ALTIN KLOZET SATAN YER BİLİYORLARSA..


“Kaldi ki Türkiye'de altın klozet altın musluk satan bir yer ben bilmiyorum. Bunu yazanların bildiği bir yer varsa söylesinler."



BU İDDİALAR İMALAT DÖNEMİNDE YAPILDI VE DEFTER KAPANDI


İmalatların 2011'de tamamlandığını ifade eden Vali Topaca, “Bu inşaat yapılırken de yerel medyada gündeme geldi. Gerekli miydi gereksiz miydi tartışmaları oldu. O dönemde yerel bir televizyon vardı getirdim gösterdim. Bakmışlardı ve o dönemde bu tartışmalar bitmişti. Daha sonra içişleri bakanında da isimsiz bir şikayet dilekçesi gitmişti ve 2012de valilik bize konu ile ilgili bize yazı yazıldı bizde gerekli evrakları yolladık ve bakanlık inceledikten sonra kayda değer bir durum olmadığı için gündemden düşmüştü. Üstelik iş yapılırken ve bittikten sonrada Sayıştay denetçileri tarafından denetlendi. Tenkit konusu dahi olmamıştır. “



KAÇAKÇILIĞI ÖNLEMEYE GAYRET EDİYORUZ


Hatay'ın Suriye gibi sorunlu bir kent ile komşu konumda olmasının beraberinde getirdiği zorluklara dikkat çeken Vali Topaca, son bir yıl içinde 11 milyon litre akaryakıtı geçişi sırasında yakalandığını ve belirtti. Vali Topaca, “Akaryakıt kaçakçılığını sıfıra indirdik. Şimdi Sigara ve diğer malların geçişini önlemeye çalışıyoruz. İnşallah bu konuda da istediğimiz seviyeye geleceğiz" dedi



MİHRAÇ URAL BİR RİSK


Reyhanlı bombacısı olarak kamuoyunda yer alan eski DHKP-C'li şimdilerde ise Esed yönetiminin Şebbiya gruplarının başında duran Mihraç Ural'ın ciddi bir risk olduğunu ifade eden Vali Topaca, “Hatay için her zaman bir risktir. İstihbarat birimlerimiz için her zaman takipte. Reyhanlı benzeri bir patlamayı her zaman yapmak istiyorlar. Bu konuda adeta bir seferberlik hali yaşıyoruz. Polisimiz, Askerimiz, MİT ve diğer istihbarat birimlerimiz yoğun bir çalışma halinde. Aldığımız her duyumu değerlendiriyoruz."



REYHANLI BOMBALARI DENİZDEN GELMİŞTİ


Mihraç Ural ve diğer grupların Hatay üzerinden Türkiye'ye sımalarını önlemek için açık kapı bırakamamaya özen gösterdiklerini ifade eden Vali Topaca, “ Kara sınırlarımızın dışında 155 km'lik deniz sınırlarımızda da gerekli önemleri alıyoruz. Reyhanlı Patlamasındaki patlayıcılarda deniz yolu ile kente getirilmişti. Şimdi o bölge ve diğer bölgelerde denizde ciddi tedbirler alarak radarlarla her hareketi izlemeye çalışıyoruz. Milletimizi üzecek bir olaya fırsat vermemeye gayret ediyoruz."



KENTİ ZAMAN ZAMAN KARIŞTIRMAK İSTEYENLER OLUYOR


Hatay'ın bir arada yaşama kültürünün en renkli olduğu kenetlerden biri olarak tanımlayan Vali Topaca, zaman zaman kenette nifak tohumlarının atılmaya çalışıldığını ancak herkesin bu konuda dikkatli olduğunu ve kendilerinin de sık sık her kesim ile görüşerek gerginlikleri önlemeye çalıştıklarını ifade etti. Vali Topaca geçtiğimiz günlerde bir basit trafik olayında gerginlik çıkarılmak istendiğini ancak kendilerinin araya girerek bunu önlediğini vurgu yaparak kentte tüm güvenlik birimlerinin 24 saat teyakkuzda olduğunu belirtti.





#kocaeli valisi
#kocaeli eski valisi
#Ercan Topaca
9 yıl önce