|

Vatikan’da gündem Kudüs

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan ziyaretinde Papa Franciscus ile Kudüs meselesini ele alacak. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında Papa ile 2 defa telefon görüşmesi yapan Erdoğan, Franciscus’un Kudüs konusundaki tavrından duyulan memnuniyeti iletecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2018 Pazar
Güncelleme: 02:50 - 4/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Papa Franciscus - Recep Tayyip
Erdoğan
Papa Franciscus - Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yılın ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştireceği Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile “Kudüs” meselesini ele alacak. Erdoğan, Papa Francis’in davetlisi olarak 4-5 Şubat’ta Vatikan’a resmi ziyaret gerçekleştirecek.

AJANDASI KALABALIK

Erdoğan’ın Papa ile görüşmesinde, Türkiye-Vatikan ilişkileri, Kudüs’le ilgili gelişmeler, bölgesel sorunlar, Suriye’de yaşanan insanlık trajedisi, terör, yabancı ve İslam düşmanlığıyla mücadele gibi konular ele alınacak. Erdoğan, Türkiye’den Vatikan’a 59 yıl aranın ardından Cumhurbaşkanı düzeyinde ikinci ziyareti gerçekleştirecek. Papa ise 28 Kasım 2014’te Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretiyle “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlanan ilk lider” olmuştu. Vatikan'da Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etme ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararından sonra telefon diplomasisi yürüttüğü liderlerden olan Papa’ya, “Kudüs” tavrından dolayı teşekkürlerini iletecek.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı öncesi ve sonrasında yoğun bir telefon diplomasisi yürütmüştü. Erdoğan, 7 Aralık 2017’de Atina’da bulunduğu sırada, Kudüs’teki son gelişmelere ilişkin ilk telefon görüşmesini Katoliklerin ruhani lideri Papa ile yapmıştı.

İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Söz konusu görüşmede, Kudüs’ün Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduğu, bu kentin statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü teşebbüsten uzak durulması gerektiği vurgulanmıştı. Görüşmede ayrıca Türkiye ve Vatikan arasındaki iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştı.

  • Yüz yüze görüşme için sözleştiler
  • Cumhurbaşkanı, ABD'nin Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve büyükelçiliğini buraya taşıyacağını açıkladığını hatırlatarak, “Kime sordu? Peki bunun için İslam ülkeleriyle en azından bir görüşme yapmak veya Hristiyan dünyasıyla bir görüşme yapmak gerekmez miydi? İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı bendim. Benimle hiç görüşmedi. Papa ile hiç görüşmedi” demişti. Erdoğan, Papa ile ikinci görüşmesinde, üç semavi din için de kutsal olan Kudüs’ün statüsünün korunması için ortak çaba harcamanın önemine değinerek, Papa Franciscus ile ikili ilişkileri ve uluslararası konuları yüz yüze görüşmek üzere ilerleyen dönemde bir araya gelme konusunda mutabık kalmıştı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Papa Franciscus
#Vatikan
#Kudüs
6 yıl önce