|

Vizesiz AB’yi geciktiren vebal alır

2016 bütçesinin kabulü dolayısıyla Meclis’te konuşan Başbakan Davutoğlu, vizesiz AB için muhalefetten destek istedi. Davutoğlu, vize muafiyetine dönük düzenlemelerin gecikmesi durumunda bunun vebalinin muhalefetin üzerinde kalacağını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:56 - 10/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, kesintisiz 13 gün süren görüşmelerin ardından yapılan oylamayla kabul edildi. Oylamada, 129 ret ve 301 kabul oyu verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM'de kanunun kabulü dolayısıyla teşekkür konuşması yaptı. Konuşmasında AB ile Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasına ilişkin anlaştıklarını hatırlatan Davutoğlu, gerekli kanunların hızla çıkartılabilmesi için muhalefetten destek istedi. Güvenoyu alan bütçenin her kuruşunun korunacağını vurgulayan Başbakan şu mesajları verdi:



TEK BAŞINA DA YAPARIZ


Haziran ayında onlarca yıldır, en az 50 yıldır vatandaşlarımızın özlemle beklediği, büyükelçilikler, konsolosluklar önünde beklemeden, başı dik, onurlu ve izzetli bir şekilde Avrupa ülkelerine giriş imkanı vatandaşlarımıza tanınmış olacak. Bunun gerçekleşebilmesi, haziran ayına yetişmesi için 1 Mayıs'a kadar geride kalan 53 maddede reformları tamamlamamız lazım. Ricam bunu hep beraber yaparsak, halkın huzuruna gider bütün partiler olarak birlikte bunu başardık onurunu yaşarız. Ama engellenir ve gecikirse vebal geciktirenlerin üzerinde kalır, o zaman tek başına çıkarabilmek için çaba sarf ederiz.



TERÖRE KARŞI YEK VÜCUT OLALIM


Meclisimizin çalışmaları esnasında eleştiriye açık ama nezaket ve nezaheti de gözeten bir üslup benimsememiz önem taşıyor. Geliniz hangi görüşten olursak olalım, teröre karşı yek vücut olalım. İnsan canına, canımıza kast edenlere karşı ortak bir tavırda buluşalım. Ankara saldırı sırasında yüce Meclisimizin çalışmaları devam ederken, ara verilmemiş olması dolayısıyla o gün oturumu yöneten Meclis Başkanvekilimize de bütün partilerimize de teşekkürü borç biliyorum.



ANAYASA İÇİN ÖN ŞARTIMIZ YOK


Geliniz darbe anayasasını ve bütün darbe hukukunu bir kenara koyalım. Çağdaş özgürlükçü her bir vatandaşının onurunu temel alan yeni bir anayasayı hep beraber millet adına yazalım, millete sunalım. Ön şart getirmeden, heybenizde ne varsa zihninizde ne varsa, gönlünüzde ne varsa komisyonlara ve genel kurula getirelim. Ama anayasayı yazamamış olmanın vebalini üzerimizde taşımayalım. Gelecek nesiller bu dönem meclisinin yeni ve özgürlükçü bir anayasayı hayata geçirmiş bir Meclis olarak ansınlar. Biz AK Parti olarak ve Hükümet olarak hiçbir ön şart getirmiyoruz. Şu konuda kararımız kesin, milletin beklediği özgürlükçü bir anayasayı öyle veya böyle yazacak bu genel kurulun takvimine sunacağız. Güzel olan bunu hep beraber yazmamız.



Refah bütçesi




TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 yılı bütçesinin tümü üzerinde yapılan eleştirilere Hükümet adına yanıt veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye'de refah artmaya devam ediyor. Bu refahın daha adil dağıtılması için de elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Şimşek, dışarıdaki ve içerideki olumsuz gelişmelere değinirken, “Bu dönemde kim ne derse desin Türkiye hızlı büyümüştür. İstihdam artışı, gelir dağılımında iyileşme sağlamış, enflasyon düşürülmüş, mali disiplin sağlanmış, bankacılık sağlam bir yapıya kavuşturulmuştur” dedi. Hedeflerinin yeni nesil reformlarla Türkiye'yi yüksek gelir grubuna sokmak olduğunu söyleyen Şimşek, “Böylelikle sanayi devrimine gelişmiş ülkelerle aynı zamanlı olarak girmeyi sağlayacağız” dedi.



#2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu
#vizesiz arupa
#AB
8 yıl önce