|

Vuran yandı: 32 bin cezası var

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca anavatanı Türkiye olan, Antalya'nın sembol hayvanı alageyik için başlatılan koruma ve yetiştirme çalışmalarında 1966'da 7'ye kadar düşen alageyik sayısı 350'ye yükseldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara uyarıda bulunarak, alageyikleri avlamanın cezasının 32 bin lira olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
13:49 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 13:57 - 11/03/2018 Pazar
AA
Alageyik
Alageyik

Anavatanı Türkiye olan alageyikler için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan koruma ve yetiştirme çalışmaları sonuç verdi. 1966'da 7'ye kadar düşen alageyik sayısı 350'ye yükseldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, anavatanı Türkiye olan ve endemik tür alageyik (Dama dama) için Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen koruma ile yetiştirme çalışmaları devam ediyor.

Türkiye'ye özgü ve son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altındaki alageyiklerin doğal yaşama ortamları olan Antalya-Düzlerçamı bölgesinde 1966 yılında yapılan sayımlarda 7 alageyiğin yaşadığı tespit edilmişti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bunun üzerine türün neslinin sürdürülmesi ve sayısının arttırılması için çalışma başlattı. Bakanlık, 1970 yılında alageyiklerin tabii yaşam alanlarının yanındaki 25 hektarlık alanda Düzlerçamı Alageyik Yetiştirme Merkezi'ni kurarak, yetiştirme faaliyetlerine başladı.


"Alageyik sayısının 300-350 arasında olduğunu öngörüyoruz"

Yazılı açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, alageyiklerin doğal yayılış alanının sadece Anadolu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sahip olduğumuz bu endemik türün yok olmaması ve sayısının artması için Bakanlık olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Neslin devamı ve gelecek nesillere aktarılması için Düzlerçamı-Eşenadası Yetiştirme Merkezimizde yetiştirdiğimiz alageyikleri yaşamlarını sürdürebilecekleri başka alanlara bırakıyoruz. Ocak 2018 itibarıyla bu istasyonumuzda 110 adet alageyik bulunuyor. Ayrıca bu merkez dışında ve bıraktığımız diğer alanlarda 150-200 adet daha alageyiğin olduğu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki tabii alageyik sayısının 300-350 arasında olduğunu öngörüyoruz."


"Antalya'nın alageyik ile özdeşleşmesi lazım"

Yetiştirme merkezinde alageyiklerin üremesi için gerekli tüm önlemleri aldıklarını ifade eden Eroğlu, merkezde alageyiklerin sevdiği ağaç ve bitki türlerinin dikimi başta olmak üzere, gözlem kuleleri ve güvenlik tedbirlerine kadar her şeyin düşünüldüğünü bildirdi.

Alageyiklerin Antalya’nın sembol hayvanı olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Avustralya nasıl kanguru ile özdeşleşmiş ve insanlar sadece kanguru görmek için bile oraya gidiyor ise Antalya’nın da alageyik ile özdeşleşmesi lazım. Antalya yaz turizmi bakımından önemli bir merkez ve insanlar burada alageyikleri görebilir. Bu turizme de büyük katkı verir." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Eroğlu, alageyiklerin endemik bir tür olduğunu ve tamamen koruma altında bulunduğunu belirterek, bu hayvanı avlamanın ve zarar vermenin yasak olduğunu hatırlatarak, "Bu türümüz sürekli takip ediliyor. Vatandaşlarımız alageyiklere karşı duyarlı olsun." ifadesini kullandı.

Eroğlu, alageyikler avlayanlara tazminat olarak 32 bin lira ceza uygulandığını, ayrıca idari yaptırımların da bulunduğunu kaydetti.

#Veysel Eroğlu
#Alageyik
6 yıl önce