|

Tarihi yalıya gemi çarptı

İstanbul’da Boğaz geçişi sırasında motoru arızalanan yük gemisi, yürekleri ağza getirdi. Kontrolden çıkıp sürüklenen 225 metrelik Malta bandıralı dev gemi, Anadolu Hisarı’nda tarihi yalıya çarptı. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi yalısı enkaza döndü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/04/2018 Pazar
Güncelleme: 00:10 - 8/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
İstanbul Boğazı’nda facianın eşiğinden dönüldü.
İstanbul Boğazı’nda facianın eşiğinden dönüldü.

İstanbul Boğazı’nda dümeni kilitlenen dev gemi, tarihi yalıya çarptı. Yalının boş olması muhtemel bir faciayı önledi. Mısır’dan geldiği öğrenilen Malta bandıralı, 225 metre boyunda, 32 metre enindeki 38 bin 732 grostonluk dökme yük gemisi “Vitaspirit”, İstanbul Boğazı’nda seyrederken, henüz bilinmeyen bir nedenle dümeni kilitlendi. Kontrolden çıkarak sürüklenen dev tanker, Anadolu Hisarı mevkisinde, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altındaki tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarptı.

BOĞAZ TRAFİĞE KAPATILDI

Kaza dolayısıyla İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı. Çarpma sonucu Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı harabeye döndü. Yan taraftaki restoranda da hasar meydana geldi. Kazada ölen ya da olmadı. Tarihi yalının hiç kimsenin olmaması muhtemel bir faciayı önledi. Olay anında restoranda bulunan müşteriler de büyük korku yaşadı. Gemi, römorkör yardımıyla çekilirken, bu kez bir başka kaza yaşandı. Geminin çıpası, su altındaki elektrik kablolarına takıldı. Kurtarma ekipleri, gemiyi bulunduğu bölgeden çıkarmak için yoğun çaba harcadı.

DİZİ VE FİLMLER ÇEKİLMİŞTİ

Çıpanın kurtarılmasının ardından gemi Ahırkapı açıklarına çekildi. İstanbul Valiliği, gemi kazasında can kaybı ve deniz kirliliği olmadığını, olayın ana makinanın tamamen stop etmesi nedeniyle yaşandığını bildirdi. Yalı, “Binbir Gece” dizisi ile Ferzan Özpetek’in son filmi İstanbul Kırmızısı’na da ev sahipliği yapmıştı.


Fotoğrafı en çok çekilen yapı

Kırmızı renkteki tarihi yalı, 1697 yılında Amcazade Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldı. Boğaziçi’nin en eski yalılarından biri olan binaya, Osmanlı’nın ilk tıp okulu olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk mezunlarından Hekimbaşı Salih Efendi adını verdi. Yalı, İstanbul Boğazı’nda fotoğrafı en çok çekilen yapılar arasında yer aldı.

#İstanbul
#Yalı
#Boğaz
6 yıl önce