|

Yan çizen ülkeler topluluğu

Varna’da AB’nin Türkiye’ye yönelik yaklaşımının hakkaniyetli bir zemine oturacağına dair bir işaret göremediğini belirten Başbakan Yıldırım, “Başları sıkıştığında ülkemize koşan, tekerleri düze çıkınca yan çizen bir ülkeler topluluğu, sadece biz değil, hiç kimseye güven vermez” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:29 - 28/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım’dan AB’ye sert tepki
Başbakan Yıldırım’dan AB’ye sert tepki

Başbakan Binali Yıldırım, AB’nin Türkiye karnesinin kırıklarla dolu olduğunu belirterek, “Başları sıkıştığında ülkemize koşan, tekerleri düze çıkınca yan çizen ülkelerden kimseye yarar gelmez” dedi. Yıldırım, AK Parti Grubu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: (Türkiye-AB Varna zirvesi) 3 Ekim 2005 tarihini tam üyelik müzakere takvimi olarak belirlediler ancak bu tarihten sonra AB, geçmişte ve daha sonra örneği görülmeyen birtakım uygulamalarla ülkemizin tam üyeliğini tabiri caizse tekrar belirsizlik sürecine sokmuştur.

BAĞCIYI DÖVME NOKTASINA GELDİLER

Önümüze, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin birliğe tek taraflı kabulüyle başlayan o kadar çok engeller çıkmıştır ki konu artık üzüm yemek değil bağcıyı dövme noktasına kadar gelmiştir. 35 fasıldan 16’sı açılabilmiş, bunlardan biri kapanırken diğerleri beklemeye alınmış ve 14 fasıl halen bloke halde. AB, darbe girişimiyle yasak savma kabilinden cılız açıklamalar dışında ciddi bir destek vermemiştir. Hatta Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından denetim sürecine sokularak, 2004 öncesi duruma getirilmiştir.

HEP DÜRÜST VE AÇIK DAVRANDIK

Biz herkese olduğu gibi Avrupa Birliği’ne karşı da hep açık ve dürüst davrandık. Varna’da da aynısını yaptık. Cumhurbaşkanımız tüm gerçekleri muhataplarımızın yüzüne bir kez daha söyledi. Zirvede AB'nin ülkemize yaklaşımının hakkaniyetli bir zemine oturacağına dair bir işaret göremedim. Türkiye’nin FETÖ’den PKK/PYD/YPG’ye kadar her tür terör örgütüne karşı verdiği mücadelenin, ilişkilerimizin önünde engel gibi gösterilmesi bizi çok rahatsız ediyor.

İLERLEME RAPORU 17 NİSAN'DA

17 Nisan’da Türkiye İlerleme Raporu yayınlanacak. Raporda Türkiye’nin hayrına fazla bir şey olmayacağını tahmin etmek bir sır değil. OHAL’den Afrin operasyonuna kadar terör örgütlerine mücadelede kullandığımız yöntemlerine eleştireceklerinden tereddüt yok. Burada sorulması gereken soru; AB’nin Türkiye konusundaki kararı nedir? Avrupa yeni bir vizyonla, genişleme vizyonuyla, kucaklayıcı bir vizyonla yoluna devam mı edecek, yoksa kendi içine kapanarak bir yol mu yürüyecek?

PUTİN VE ERDOĞAN’DAN AKKUYU TEMELİ

Yıldırım, önümüzdeki hafta Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılacağını açıkladı. Yıldırım, törenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile gerçekleşeceğini söyledi.

  • İbadi ile görüştü
  • Başbakan Yıldırım ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi telefonda görüştü. Görüşmede terörle mücadelede iş birliğine verilen önem vurgulandı. Öte yandan Yıldırım, 29-30 Mart’ta, Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic’in davetine icabetle 29 Mart’ta Bosna-Hersek’e gidecek.
#Başbakan Yıldırım
#AB
6 yıl önce