|

Yangına karşı ateş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2016’da yaşanan orman yangınları için, “Bu sene sayı biraz arttı, 2 bin 435 orman yangını çıktı, 8 bin 422 hektar alan yandı” dedi. Eroğlu, yangınların söndürülmesinde ilk defa “karşı ateş” yöntemini uyguladıklarını dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:40 - 21/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, birçok ülkede orman varlığı azalırken Türkiye'de ormanların hem alanının hem de ağaç servetinin arttığını belirtti. Dünyanın birçok yerinde orman yangını olduğunu vurgulayan Eroğlu, orman yangını konusunda en ileri teknolojilerin Türkiye'de olduğunu söyledi. Eroğlu, bu sene ilk defa uygulanan, yangın çıktıktan sonra yangını sınırlandırmak ve önünü kesmek için yakılan “karşı ateş” yönteminin de söndürmelerde etkili bir yol olduğunu ifade etti.



AĞAÇLANDIRMA ARTACAK


Türkiye'de son 13 yılda orman alanlarının 1,5 milyon hektar, ağaç servetinin ise yüzde 30 artırıldığını, son 12 yılda 3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını kaydeden Eroğlu, bu sene çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatacaklarını ifade etti. Ormancılığa yeni bir anlayış getirdiklerini belirten Eroğlu, “Artık orman teşkilatı her yerde var. Yılda 250 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. 21 milyon metreküp odun üretimi yapılıyor, yılda 6 bin kilometre orman yolu yapılıyor. Ülke genelinin yüzde 30'u tamamen ormanların kontrolü altında. DSİ'nin de alanlarına dikkat edersek, Türkiye'nin yüzde 40'ının yönetiminden sorumluyuz” diye konuştu.



YÜKSEK SICAKLIK ETKİLİ OLDU


Bu yılın ilk yarısında aylık sıcaklık rekorları kırıldığını belirten Eroğlu, son on yılda yangınların yüzde 84'ünün ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 13'ünün yıldırım düşmesinden, yüzde 3'ünün ise kasıtlı olarak ormanların yakılmasından çıktığını söyledi. 2006-2015 yıllarında ortalama 2 bin 330 yangın çıktığını söyeleyen Eroğlu, “Bu yıllar arasında, yılda ortalama 8 bin 900 hektar alan zarar görmüş. Bu sene sayı biraz arttı, 2 bin 435 orman yangını çıktı, 8 bin 422 hektar alan yandı. Yıllık ortalamaya yakın ama geçen seneden biraz yüksek, sebebi sıcaklık” ifadelerini kullandı.



YANAN ALANLARI TERKETMİYORUZ


Orman yangınlarıyla 3 temel stratejide mücadele edildiğini belirten Eroğlu, “Yangın çıkmasını önlemek için eğitim çalışmaları, bilinçlendirme yapıyoruz. Sonra söndürme çalışması yapıyoruz, bir yerde yangın çıkarsa çok hızlı müdahale ediyoruz” şeklinde konuştu. Yanan alanları kendi haline terk etmediklerini belirten Eroğlu, “Yanan orman alanlarını başka maksatla kullanım için vermiyoruz, bir yıl içinde hızla rehabilite ediyoruz, ağaçlandırıyoruz” ifadelerini kullandı. Orman yangınlarıyla mücadelede eğitime çok önem verdiklerine belirten Eroğlu, 10 ülkeden 60 teknik elemana eğitim verdiklerini de sözlerine ekledi.




#Veysel Eroğlu
#Orman yangınları
8 yıl önce