|

Yaralar sarılıyor

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılıyor. Bölgedeki binaların yüzde 80’inin hasar gördüğünü ifade eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Acil ihtiyaçlar karşılanmış durumda. Bölge çiftçisi ve esnafının borçları da ertelenecek” müjdesini verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Thursday
Güncelleme: 00:09 - 26/04/2018 Thursday
Yeni Şafak
Depremin yaraları sarılıyor
Depremin yaraları sarılıyor

Adıyaman’ın Samsat ilçesi ile bazı köylerde etkili olan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından, AFAD ve Türk Kızılayı yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bölgeyi ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, bir konferans için gittiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı açıklamada, Samsat’taki yapıların yüzde 80’inin çeşitli derecelerde hasarlı hale geldiğini aktardı.


BORÇLAR ERTELENECEK

“Vatandaşlarımızın her türlü yaralarını saracağımızı açıkça ifade ettik” diyen Akdağ, bölge esnafının dükkanlarında da hasarlar olduğunu, bu zararların giderilmesi için teşebbüste bulunacaklarını kaydetti. Bölge çiftçisi ve esnafının borçları ile ilgili ertelemeler yapacaklarını vurgulayan Akdağ, “Deprem sonrasındaki acil ihtiyaçlar karşılanmış durumda. 5,1 büyüklüğünde bir depremin koskoca bir kasabayı, birkaç köyü büyük ölçüde harap hale getirmesi oradaki binalarımızın ne kadar kötü bir durumda olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bu arada, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, “Köylerde 87’si ağır, 15 de orta hasarlı ev tespit ettik. İlçe merkezinde 145’i ağır, 20 de orta hasarlı ev var” bilgisini verdi.

Muhtemel felaketi konteynerler önledi

Samsat’ta geçen yıl mart ayında yaşanan 5,5 şiddetindeki deprem sonrası vatandaşların büyük kısmının konteynerlere alınması, 5,1 büyüklüğünde depremde muhtemel bir felaketi önledi. Depremzedelerden Gölpınar köyü muhtarı Hasan Berk, geçen yılki depremde evlerinin görmesi yüzünden kendilerine konteyner verildiğini söyledi. Depremde zarar görmediklerini belirten Berk, “Geçen yıl da bu sefer de kötü şeyler yaşadık ve çok korktuk. Allah devletimizden razı olsun. Geçen yıl konteyner verildiği için özellikle geceleri orada kalıyoruz. Dün de Allah’tan oradaydık. Yoksa yıkılan evin altında kalırdık. Ya ölür, ya da yaralanabilirdik. Evimiz yıkıldı ama canımız sağ çok şükür” dedi. Konteynerde kalan Musa Atça da depremi çok şiddetli hissettiklerini söyledi.


Afetzedelere Türk Kızılayı’ndan sıcak çorba

Geceyi AFAD tarafından kurulan çadırlarda geçiren vatandaşlara ve ilçede görevli kamu personeline, Türk Kızılayı tarafından sıcak çorba, su ve çay ikram edildi. Türk Kızılayı Samsat Ekip Başkanı İsmail Yağcı, “Mobil mutfağımız geldi. Günde ortalama 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtacağız” dedi.


Umut için seferberlik

Depremden 16 saat sonra enkaz altından kurtarılan ve “Samsatlı Umut” ismi verilen köpeğin yaşatılması için seferberlik ilan edildi. Adıyaman Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Tedavi Merkezi’nde köpeğin tedavisini üstlenen Veteriner Hekim Yusuf Işık, “Köpeği bulunduğu yerden çıkardığımızda durumu çok kötüydü. Beslenme zorluğu çekiyordu. Gerekli tedavilerini yaptık. Halen sonda ile besliyoruz. Savunma sisteminde sıkıntılar var. Şu anda durumu stabil. İnşallah onu kurtaracağız” dedi.

#Adıyaman
#Deprem
#Recep Akdağ
6 years ago