|

Yargıya sosyal medya uyarısı

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 2016 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Türk Yargı Etiği Bildirgesi açıklandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıkladığı bildirgede yargı mensuplarına sosyal medya uyarısı da yer aldı: Mesajlarınız amacını aşan sonuçlar doğurabilir ve tarafsızlığınız sorgulanır hale gelebilir.

Osman Özgan
04:00 - 12/03/2019 Salı
Güncelleme: 03:42 - 12/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Abdulhamit Gül
Abdulhamit Gül

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2016 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü, hakim ve savcıların uyması gereken kuralları içeren Türk Yargı Etiği Bildirgesi tanıtıldı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından HSK Başkanı sıfatıyla açıklanan bildirge, 8 başlık altında toplandı. Bildirgede “sosyal medya” uyarısı dikkat çekti. İşte o bildirge:

HERKESE EŞİT DAVRANIRLAR

1 -
Hakim ve savcılar insan onuruna saygılıdır, insan haklarını korur ve herkese eşit davranırlar: "Farklılıklara saygı duymayı, birbirine anlayışla yaklaşmayı ve herkese eşit davranmayı gerektirdiğini kabul ederler. Görevlerini yerine getirirken dil, din, mezhep, ırk, etnik köken, uyruk, cinsiyet, siyasi düşünce, sosyal ve ekonomik durum, hemşerilik, yaşam biçimi, yaş, sağlık durumu, dış görünüş, medeni hal ve benzeri sebeplerle ayrımcılığı kesin bir biçimde reddeder ve ayrımcı bir dil kullanmazlar."

HUKUKUN GÜVENCESİ

2 -
Bağımsızdırlar: "Bağımsızlıklarıyla adil yargılanmanın ve hukuk devletinin güvencesidirler. Bağımsızlıklarına doğrudan ya da dolaylı olarak etki edebilecek baskı ve tesiri kayıtsız şartsız reddederler. Kararlarını, kişilerin, kurumların ya da kamuoyunun tepkisini çekeceği endişesi duymaksızın ve onları memnun etme kaygısı taşımaksızın bağımsız olarak verirler.

SOSYAL MEDYAYA DİKKAT

3 -
Tarafsızdırlar: "Adil yargılamanın gereği olarak, herhangi bir tarafa iltimas göstermeden ve ayrımcılık yapmadan tarafsız bir şekilde hareket ederler. Sosyal medya başta olmak üzere, kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapacakları yorum, değerlendirme ve paylaşımların kolaylıkla amacını aşan sonuçlar doğurabileceğini ve tarafsızlıklarını sorgulanır hale getirebileceğini öngörerek hareket ederler. Görevlerini yerine getirirken kendileri, yakınları ve sosyal çevrelerini gözetmek amacıyla taraflı davranışlarda bulunmayı reddeder, tarafsızlıklarından ödün vermezler."

ÖZÜ SÖZÜ BİR KİŞİLİK

4 -
Dürüst ve tutarlıdırlar: "Özü sözü bir kişilikleriyle oldukları gibi görünür ve göründükleri gibi olurlar. Yargısal süreçte aleyhine karar verilen taraf da dahil olmak üzere, dürüstlüklerinden şüphe duyulmamasını sağlayacak şekilde davranırlar."

GÜVENİN TEMSİLCİLERİ

5 -
Yargıya olan güveni temsil ederler: "Vakur duruşlarıyla adına karar verdikleri Türk milleti başta olmak üzere, herkesin kendilerine güven duymasını sağlarlar. Özel hayatlarında, mesleki güvenilirliklerine gölge düşürebilecek davranışlarda bulunmamaya hassasiyet gösterirler. İfade özgürlüklerini, yargıya duyulan güveni sarsmayacak ve siyasi tarafgirliğe düşmeyecek biçimde kullanırlar"

MAHREMİYETİ İHLAL ETMEZLER

6 -
Mahremiyeti gözetirler: "Görevleri nedeniyle vakıf oldukları devlet sırları, ticari sırlar ile kişilere ve kurumlara ait gizli kalması gereken bilgilerin mahremiyetini korurlar. Gizli kalması gereken bilgi ve sırları, kendi yararına ya da başkalarının yarar veya zararına olabilecek şekilde kullanmazlar. Bu bilgilerin mahremiyetini sosyal medya veya başka bir yolla ihlal etmezler.

UZLAŞTIRICI BİR DİL

7 -
Mesleğe yarışır şekilde davranırlar: "Mesleki ve sosyal ilişkilerinde muhataplarına karşı saygı ve nezaket ilkeleri çerçevesinde hareket eder. Olaylar ve durumlar karşısında uzlaştırıcı bir dil kullanır, sağduyulu ve temkinli davranırlar, söz ve davranışlarının onlar üzerindeki etkisini gözetirler. Mesleki bilgi ve deneyimlerini meslektaşlarıyla paylaşma hususunda istekli davranırlar."

MAKUL SÜRE UYARISI

8 -
Yetkindir ve mesleklerinde özenli davranırlar: "Kararlarını hakkaniyetle verebilmek için gerekli bütün bilgi kaynaklarına ulaşmaya ve işlemlerini yeterli gerekçelerle desteklemeye özen gösterirler. Görevlerini adaletin tecellisini geciktirmeyecek şekilde ve makul sürede yerine getirirler. Çalışma saatlerini verimli kullanır, kamu hizmetini aksatmamak için azami özen gösterirler."

Hata yapan bedelini öder

  • Yargı Etiği Bildirgesinin tanıtım toplantısında konuşan Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Abdulhamit Gül, önemli mesajlar verdi. Gül, “Sistemin doğru-dürüst işlemesi kadar, sistemi işletenlerin de doğruluk ve dürüstlük gibi değerleri yüceltmesi önem kazanıyor. Bu bildirge, özünde, bizatihi yargı mensuplarımızın Türk milletine bir sözüdür, taahhüdüdür. Bugün ilan ettiğimiz bildirgeyle yargı mensuplarımız, bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük ilkelerine sadakatle, ehliyet ve liyakatlerine yaraşır şekilde Türk milletine hizmete devam edeceklerine dair daha yüksek standartlar vadetmektir. Bu bildirge, Türkiye Cumhuriyeti hakim ve savcılarının takip edecekleri etik ilkeleri belirleyen bağlayıcı bir belgedir. Adalet ve doğrulukla çalışan bütün mensuplarımızın arkasındayız. Hata yapan, bedelini öder, ödemelidir” dedi.
  • FETÖ’CÜLER YARGIYA ZARAR VERDİ
  • Adaletin, hukuka bağlılık dışında her türlü bağlılığı reddetmeyi gerektirdiğinin belirten Gül, şunları söyledi: “Aklı ve muhakemeyi değersizleştirenlerin ne hale düştüğünü hep birlikte gördük. FETÖ’nün kurşun askerleri yargıya zarar verdiler; hak ve adalet duygularını incittiler ama sonuçta onlar kaybettiler. Hukuka bağlılık yerine örgüt bağlılığını ikame edenler, cübbesini örgüt rütbesini gizlemek için araç haline getirenler büyük hüsran yaşadılar. Hile ve kumpaslarla hukuku çiğneyenlerin, vicdanını terör örgütüne esir edenlerin Türk Yargısı içinde yeri yoktur. Bundan sonra da olmayacaktır.”

#​Hakimler ve Savcılar Kurulu
#Sosyal medya
#Abdulhamit Gül
#FETÖ
5 yıl önce