|

Yarım asırlık hayali gerçek oldu

Vücudunda sadece parmaklarını hareket ettirebilen kas hastası İbrahim Yavuz (61), azmi sayesinde yarım asırlık hayalini gerçekleştirip üniversiteye kaydını yaptırdı.

Yeni Şafak
10:55 - 17/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:13 - 17/09/2015 Perşembe
IHA

Doğuştan kas hastası olan 61 yaşındaki İbrahim Yavuz, bedeninin yüzde 96'sı engelli olmasına rağmen azimle çalışarak yarım asırlık hayali olan üniversiteye kayıt yaptırdı.



Başakşehir'de yaşayan Yavuz, 13 yaşında babasını kaybettiği için öğrenim hayatını yarıda bırakarak ailesine bakmak için bir fabrikada işe girdi. Hastalığının ilk belirtilerini fabrikada çalıştığı sırada görmesi üzerine, 5 yıl çalışmaya devam edebildi. Uzun süre hastalığına tanı konulmamasının ardından, Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi'ne giderek muayene oldu ve burada kas hastalığı tanısı konuldu. Doktorlar Yavuz'a zamanla kaslarının zayıflayacağını ve ileride yürüyemeyeceğini bu duruma karşı hazırlıklı olması gerektiklerini belirttiler. 20 yaşına geldiği zaman tekerlekli sandalyeye mahkum olan Yavuz, 33 yıl boyunca evde kalıp çok az dışarı çıkıp gezme imkanı oldu.



BELEDİYEDEN MAKAM ARABASI GİBİ HİZMET

Evde geçirdiği bu yıllar içerisinde dünya klasiklerinden, Türk yazarlara kadar birçok eseri okuyan İbrahim Yavuz, şiirler ve engelliler ile ilgili makaleler yazdı. Eğitim hayatı yarıda kalması, diğer engelli arkadaşlarını yıldırmasın ve yarım asırlık üniversiteye giriş hayalinin gerçekleşmesi için eğitim hayatına devam etti. Başakşehir Belediyesi engelliler için tahsis ettiği engelli vatandaşlara özel aracı makam arabası gibi kullanabilen Yavuz, bu sayede eğitim hayatına kaldığı yerden devam etme imkanı buldu. Yavuz, liseyi dışarıdan bitirdi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ne kayıt yaptırdı. Yavuz, bedeninde sadece parmaklarını kullanabildiği halde azmi ile engellerin aşılabileceğini göstermiş oldu.



“ENGELLİLERİN CESARETİ KIRILMASIN"

Engellilerin hiçbir zaman yılmamaları ve daima azimli bir şekilde çalışmaları gerektiğini ifade eden İbrahim Yavuz sözlerine şöyle devam etti, “Ben 61 yaşında üniversiteye girme imkanıma kavuştum. Tabi ki bu başarımda Başakşehir Belediyesi'nin engelliler için tahsis ettiği araç imkanının çok büyük bir payı var. Belediyenin tahsis ettiği o arabalar olmasa ben filozof olsam bile hiçbir manası olmazdı. Engellilere fırsat verildiği zaman neler yapabileceğini anlatması bakımından örnek olabilir benim durumum. Ben elimi ve ayağımı kullanamıyorum, sadece parmaklarımı kullanabiliyorum. Ben ki bu vaziyetimde bunları yapıyorum, beni izleyen kardeşlerimiz o yapar ben yapamam demesin. Pek çok engelli kardeşimizde bu yaptıklarıma cesaret edemiyor, benim fiziksel gücüm yok diyor. Benim yüzde 96 ağır engelli raporum var. Engelli kardeşlerimizin cesareti kırılmasın, ben bu hastalığımla üniversite okuyorum" dedi.

#üniversite
#Başakşehir'de yaşayan Yavuz
#İbrahim Yavuz
#kas hastası
9 yıl önce