|

Yeni dünya pozu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’den başlayıp Türkiye’den geçerek Avrupa’ya dek uzanacak dev demiryolu projesi ‘Yeni İpek Yolu’nun Pekin’deki tanıtım toplantısında ilgi odağıydı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:04 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Yeni dünya pozu
​Yeni dünya pozu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’in ev sahipliğindeki ‘Kuşak ve Yol Forumu’ için düzenlenen zirvenin açılış töreninde konuşan üç dünya liderinden biri oldu. Zirvenin açılışında Erdoğan dışında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuştu. Çin’in başkentinde devlet protokolüyle karşılanan tek lider olan Erdoğan, zirvede çekilen aile fotoğrafının da merkezinde yeraldı. Fotoğraf çekimi sırasında ev sahibi Çin Devlet Başkanı Şi’nin bir tarafında Cumhurbaşkanı Erdoğan yeralırken, diğer tarafında ise Rusya Devlet Başkanı Putin hazır bulundu. Liderler daha sonra forum kapsamında Üst Düzeyli Diyalog Toplantısı’na iştirak etti, ardından Çin Büyük Halk Meclisi’ndeki akşam yemeğine katıldı. Açılışına 29 ülke liderinin katıldığı ‘Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’nu, 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan 1500 delege izledi.

BU HAMLE
TERÖRÜ BİTİRİR

Dev projenin terörü bitirmeye yönelik önemli bir etkisi olacağına işaret eden Erdoğan, forumun açılışında şu mesajları verdi: “Dünya genelinde 60’dan fazla ülkeyi kapsayan Yeni İpek Yolu girişimi yaklaşık 40 milyon kilometrekarelik bir alanı ve dünya nüfusunun 4,5 milyarını ifade eden çok önemli bir proje. Siyasi ve ekonomik alanda biribiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu girişimi, her türlü takdirin üstünde. Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Türkiye olarak bunun için her türü desteği vermeye hazırız.”

#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Pekin
#Çin
7 yıl önce