|

Yeni sistemde 3 bakanlık yok

Türkiye yönetimsel anlamda tarihi bir güne tanıklık ederken, bugün öğleden sonraki resmi törenlerin ardından başlayacak olan yeni hükümet sistemi çok sayıda bakanlığın çalışma prensiplerini de doğrudan etkileyecek. Bugünden itibaren 26 olan bakanlık sayısı 16'ya iniyor. 24 Haziran seçimlerinin ardından en çok merak edilen 'kapatılan, yeni açılan ve birleştirilen bakanlıkların hangisi olduğu' ve yeni dönemde bu bakanlıkları kimlerin yöneteceği sorusu da yanıt buluyor. Peki, hangi bakanlıklar kaldırıldı? İşte kapatılan bakanlıklar...

Yeni Şafak
20:43 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 20:46 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni sistemle birlikte 3 bakanlık kaldırılacak, 8 bakanlığın statüsü değişecek.
Yeni sistemle birlikte 3 bakanlık kaldırılacak, 8 bakanlığın statüsü değişecek.

Yeni Türkiye'nin ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 16.30'da Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yemin etmesiyle beraber Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başlamış olacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oy ile kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TBMM'de yapılacak yemin töreninin ve Anıtkabir ziyaretinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni" gerçekleşecek.

Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri iştirak edecek.

Bakanlıklarda büyük değişim

Türkiye pazartesi gününden itibaren yepyeni bir sistem ile yönetilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni sisteme göre, etkin bir koordinasyon için bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek. Peki yeni sistemde hangi bakanlıklar olacak? Yeni sistemde kaldırılan ve birleştirilen bakanlıklar hangileri? İşte yeni sistemde bakanlıklarla ilgili tüm ayrıntılar...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilecek.

Kalkınma Bakanlığı kaldırılıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adı altında toplanarak, yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akıllı teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez olan bir ülke hedefiyle görev yapacak.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Dışişleri çatısına taşınacak

Yeni dönemde bazı bakanlıkların müstakil yapısı kaldırılacak ve farklı bakanlıklarla birleştirilecek. Bunlardan biri de Avrupa Birliği Bakanlığı. Şuanda Ömer Çelik'in Bakanlık görevini sürdürdüğü AB Bakanlığı yeni dönemde Dışişleri Bakanlığı'nın çatısı altında hizmetlerine devam edecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleşirken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da yeni dönemde müstakil olarak yer almayacak bakanlıklardan.

Ekonomi, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları tek çatı altında toplanıyor. Yeni bakanlığın adı "Hazine ve Maliye Bakanlığı" oldu. Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3'e inerken Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti.

#Yeni sistem
#Bakanlık
#Değişim
6 yıl önce