|

Yıldırım’da atıklar gübreye dönüşüyor

Yıldırım Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı kompost üretim tesisi ile pazar yerlerinde oluşan sebze ve meyve atıkları çöpe atılmak yerine gübreye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kompost üretim tesisimiz sayesinde hem organik atıkları dönüştürüyor hem de toprağı daha verimli hale getiriyoruz” dedi.

03:08 - 3/10/2022 Pazartesi
Güncelleme: 03:11 - 3/10/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Yıldırım’da atıklar gübreye dönüşüyor.
Yıldırım’da atıklar gübreye dönüşüyor.

Yıldırım Belediyesi, pazar atıklarından organik gübre üretimi sağlayan ‘Kompost Tesisi’ni Bursa’ya kazandırdı. İlçede sıfır atık bilincinin oluşmasına yönelik önemli projelere imza atan Yıldırım Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın desteğiyle ‘Kompost Üretim Tesisi’ kurdu. Yıldırım Belediyesi, kurduğu Kompost Üretim Tesisi ile pazar atıklarını komposta dönüştürerek doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan elde edilen organik gübreyi toprağa geri kazandırıyor. Haftalık 3 bin 500 litre organik atık işleme kapasitesine sahip kompost makinesi sayesinde Yıldırım Belediyesi hizmet birimleri ve sosyal tesislerden çıkan organik atıklar ile ilçedeki semt pazarları ve park bahçe atıkları toplanılarak, kompost gübreye dönüş-türülüyor. Tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmek üzere hazırlanan kompost gübre daha sonra bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor.

PAZAR ATIKLARI TOPRAĞA CAN OLUYOR

İlçe sınırlarında çıkan semt pazarları ve park bahçe atıkları gibi organik atıkların değerlendirilerek depolama sahasına giden atık miktarının azaltılmasına katkı sağladıklarını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Organik atıkların pazar yerlerinden kaynağında ayrı toplanarak çevreye verdikleri zararın minimize edilmesi ve ekonomiye geri kazandırılması amacıyla Kompost Üretim Tesisi’ni ilçeye kazandırdık. Pazar yerlerinden, park bahçelerden ve Belediyemiz hizmet birimleri ile sosyal tesislerimizden topladığımız atıklar, Kompost Üretim Tesisimizde işleniyor ve organik gübre oluyor. Bu işlem sayesinde hem organik atıkları dönüştürüyor hem de toprağı daha verimli hale getiriyoruz. Elde ettiğimiz kompost gübre ile de ilçemizde yer alan park, bahçe ve yeşil alanlardaki gübre ihtiyacının yüzde 20'sini tedarik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

#Yıldırım
#Oktay Yılmaz
#Atık
2 yıl önce