|

Yoklama kaçağı kalmayacak

Türkiye’nin tartıştığı “kalıcı bedelli” ile askere alma şartları yeniden değişecek. Üniversite mezunları ve eğitimleri nedeniyle askere gidemeyenler için bir yaş sınırlaması getirilmesi bekleniyor. Yüzbinleri bulan “yoklama kaçakları” da tarihe karışacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Thursday
Güncelleme: 11:21 - 26/07/2018 Thursday
Yeni Şafak
'Kalıcı Bedelli' düzenlemesi ile yoklama kaçağı sıkıntısı da tarihe karışacak.
'Kalıcı Bedelli' düzenlemesi ile yoklama kaçağı sıkıntısı da tarihe karışacak.

Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Hükümeti, 'bedelli' tartışmalarının odağındaki askerlik konusunu köklü bir anlayışla yeniden düzenlemek üzere düğmeye bastı. Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma (ASAL) Genel Müdürlüğü, bir süredir konu üzerinde çalışma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak ve milletin askerlikle bağının tamamen kopmasına izin vermeyecek yeni bir sistem" açıklamasıyla detaylarına dair işaretler verdiği çalışmaların temelinde, kangren haline gelen 'yığılma' sorununu çözecek ve yeni yığılmalara yol açmayacak tedbir eylemleri bulunuyor. Halen yılda ortalama 350 bin yükümlü askere alınıyor. Yoklama kaçağı, bakaya, firari, tecil ettirenler dahil askerlikle ilişkisi olan kişi sayısı ise 5.5 milyon seviyesinde. İçerisinde 'kalıcı bedelli' düzenlemesinin de bulunduğu çalışmalar hayata geçtiğinde bu rakamın kısa vadede eritilmesi bekleniyor. Üniversite mezunları ve eğitimleri nedeniyle askerliğe gidemeyenler için bir yaş sınırlaması düşünülürken, yüzbinleri bulan yoklama kaçaklarının da tarihe karışması hedefleniyor.


TÜM SEÇENEKLER MASADA

Askerlik sisteminde dönüşüm hazırlıkları, 'Her Türk asker doğar' deyişini devam ettirecek bir temel üzerinde yürütülüyor. Üzerinde çalışılan teşvik ve tedbir mekanizmaları, askerlik sırasında yığılmaları önleyecek. Askerlikte mevcut durumda 6 ay kısa dönem, 12 ay uzun dönem, yedek subaylık ve dövizli askerlik seçenekleri bulunurken, orduda profesyonelleşme kapsamında kısa ve uzun dönem askerlik sürelerinin yeniden değerlendirilmesi, dövizli askerliği de içerecek şekilde temel eğitim şartını içeren bedelli askerliğin seçeneklere eklenmesi gibi çok sayıda öneri masaya yatırılmış durumda. Üniversite mezunları ve eğitimlerine devam edenler için yaş ve tecil sürelerine sınırlama getirilmesi, sağlık nedenli tecillerin de yeniden düzenlenmesi gündemde. Yeni modelde 40 yaşında askerlikle ilişiği olan kimse kalmayacak. Sisteme ilişkin görüşlerine başvurduğumuz emekli Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, şunları söyledi: "Milli ordu, 'Mehmetçik' kavramıyla bütünleşir. Afrin ve Fırat Kalkanı Harekâtları bu bütünleşmenin sonucunda başarılı oldu. Bugün Türkiye'nin düşmanları, özellikle de dış güçler milli ordu kavramını kaldırmak için çok büyük bir gayret ve çaba içerisinde. Bu tuzağa düşülmemesi gerekir. Çünkü milli ordu şehadet demektir. Milli ordu, arkasına bakmadan vatanı, milleti, bayrağı için canını feda etmek demektir. Bu, dünyanın hiçbir ordusunda yoktur. Buna dokunmamamız gerekir. Bedelli kapsamındaki 21 günlük eğitimin temelini de bu ruhu yaşatma amacı oluşturuyor. Bu sürede çok rahatlıkla silah arkadaşlığı ruhu verilebilir."


PROFESYONELLİĞE DEVAM

"Ordunun da profesyonelleşmesini tamamlaması gerekiyor. Bir yandan Mehmetçik ruhu diri tutulurken bir yandan da profesyonel askerlik kavramı güçlendirilmeli. Kendi coğrafyasında yükselen Türkiye Cumhuriyeti Devleti için, özellikle beka tedbirleri ve terörle mücadele konusunda profesyonel askerlik gereklidir. Türkiye'nin sınırları gerisinde soydaşları olduğu gibi ayrıca bir gönül coğrafyası, gönül sınırları vardır. Bu coğrafyada görev almayı düşündüğümüzde, örneğin Katar, Somali, Sudan, Azerbaycan hatta NATO gibi bir kuruluşta da varlık gösterdiğimizi düşündüğümüzde profesyonel askerlik daha da öne çıkıyor. Artık sınır aşan operasyonlarla terörle mücadele eden ve gönül coğrafyasındaki ülkelerin yardımına koşan yeni güçlü Türkiye'nin ordusu profesyonelleşmeye devam etmeli."

  • Göreve hazırız
  • Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, rutin eğitimleri kapsamında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde paraşüt atlayışları gerçekleştirdi. Bordo bereliler, atlayış öncesi paraşütlerini ve malzemelerini hazırladı. Son kontrollerin ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı personelini taşıyan uçak havalandı. Uçağın, hedeflenen irtifayı kazanmasının ardından bordo bereliler, teker teker uçaktan ayrıldı. Tam teçhizatlı yapılan paraşüt atlayışları sadece gündüz değil, gece de devam etti. Bordo bereliler paraşüt eğitimlerini başarıyla tamamladı.

Bedelli Meclis’ten geçti

Bedeli Askerlik düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemede yapılan son bir değişiklikle bedelli askerlikten yararlanacaklar için öngörülen 31 Aralık 1993 doğum tarihi, 1 Ocak 1994 olarak değiştirildi. Bu tarihte ve önce doğanlar 15 bin Türk lirası ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimi almaları koşuluyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Kamu ve özel sektör çalışanlarının temel askerlik eğitimi süresince ücretsiz izinli olacak. Yurt dışında yaşayanların ödeyeceği tutar 2 bin Euro’ya çıkarılırken, 38 yaş sınırı da kaldırıldı.

#Bedelli askerlik
#Ordu
#TSK
6 years ago