|

Yücelen rüşveti açıklayacak mı?

Rüştü Kazım Yücelen'in Devlet Bakanlığı döneminde bazı bakanlık görevlilerine komisyonlar karşılığında ihale verildiği ortaya çıktı. Yücelen'den açıklama bekleniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 15/09/2001 Saturday
Güncelleme: 17:03 - 18/08/2016 Thursday
Yeni Şafak

Rüştü Kazım Yücelen'in Devlet Bakanlığı döneminde bazı bakanlık görevlilerine verilen komisyonlar karşılığında ihale verildiği ortaya çıktı. Şimdi İçişleri Bakanı olan Rüştü Kazım Yücelen'le ilgili Emniyet'te elde ele dolaşan dosyaya göre 1997 ila 1999 yılları arasında çeşitli şirketlere verilen ihaleler yüklü miktarda rüşvet karşılığı alındı. Bu rüşvetleri kimlerin aldığı merak konusu olurken Yücelen hem dönemin Devlet Bakanı hem de şimdi 'dosyaların üzerinde oturan' İçişleri Bakanı olarak bu olayın birincil derecede sorumlusu olarak gösteriliyor.



Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın isteğiyle Vurgun Operasyonu kapsamında 'rüşvet karşılığı verildiği belirtilen' ihaleleri mercek altına aldıran Bakan Yücelen'in dosyada yer alan ihalelerdeki rüşvet olgusunu nasıl izah edeceği merak konusu. İşte dosyada yer alan bilgilere göre 'şaibeli ihalelerin' dökümü:



  • 1997'de Maden Tetkik Arama Müzesi ihalesi. Kur İnşaat'tan 200 bin dolar.

  • 1997'de Etibank Emet Bor Tesisleri ihalesi. Özkoç İnşaat'tan 800 bin dolar.

  • 1997-98'de ANAP Ankara İl İkinci Başkanı Sami İşel'e verilen muhtelif ihaleler. 400 bin dolar.

  • Toplu Konut İdaresi Eryaman 5. Etap 580 daire inşaatı.


    Komisyonları açıklayacak mı?


    Devlet Bakanlığı'ndaki şaibeli ihalelere rağmen İçişleri Bakanlığı'na getirilen Yücelen'in bu 'komisyon' ilişkilerini açıklaması bekleniyor. Yücelen'in ayrıca dün Yeni Şafak'ın Emniyet'teki dosyaya dayandırarak açıkladığı malvarlığını izah etmesi de isteniyor. Dosyada yer alan bilgiler Yücelen'in kayınbiraderi Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı M. Namık Sinanoğlu'nun TOKİ ihalelerine şaibe karıştırdığı yönünde. Sinanoğlu'nun malvarlığı ise şöyle:


    Ankara Hoşdere Caddesi'nde 140 bin dolar değerinde bir konut.


    Ankara Kazan'da bir villa.


    Ford Mondeo otomobil.


    TOKİ Eryaman 4. Kısım'da konut.


    Dosyada yer alan bilgiler ayrıca Rüştü Kazım Yücelen'in yakın aile çevresinin de bürokraside etkin görevlere getirildiğini gözler önüne seriyor. Buna göre Yücelen'in kayınbiraderi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcılığı yaptı. Öğretmen olan bir bacanağı yine TOKİ'de baş uzman, üniversitesi mezunu büyük oğlu Rekabet Kurulu uzmanı, üniversite mezunu diğer oğlu yine TOKİ uzmanı, lise mezunu baldızı RTÜK'te şube müdürü, eniştesi İzmir İl Spor Müdürü, bir diğer eniştesi ise Mersin İl Genel Meclisi üyesi.

  • #Rüştü Kazım Yücelen
    #Rüşvet
    23 years ago