|

Yüksek yargıya 112 yeni üye

HSK, Yargıtay’a 100, Danıştay’a ise 12 yeni üye seçti. Yüksek yargıya seçilen isimler arasında Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları, genel müdürler ile kritik FETÖ soruşturma ve davalarında görev alan hakim ve savcılar da bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2018 Salı
Güncelleme: 03:17 - 17/07/2018 Salı
Yeni Şafak
​Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay’a 100, Danıştay’a ise 12 yeni üye seçti.
​Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay’a 100, Danıştay’a ise 12 yeni üye seçti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay’a 100, Danıştay’a ise 12 yeni üye seçti. Yüksek yargıya seçilen üyeler çoğunlukla FETÖ’ye ve darbe girişimine yönelik soruşturma ve kovuşturmalarda yoğun görev alan isimlerden oluştu. FETÖ yargılamalarıyla yüksek yargının artan iş yükünü hafifletmek amacıyla 24 Aralık yayımlanan 696 sayılı KHK ile Yargıtay’a 100, Danıştay’a da 16 yeni üye kadrosu oluşturuldu.HSK Genel Kurulu, üyelik seçimleriyle ilgili çalışmalarını dün tamamladı. Genel Kurul, Yargıtay’a 100, Danıştay’a da 12 yeni üye seçimi yaptı. KHK ile Danıştay’a ihdas edilen kadroların 4’ü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanması öngörülüyordu.


3 MÜSTEŞAR YARDIMCISI ATANDI

Yargıtay’a ve Danıştay’a seçilen üyelerin arasında dikkat çekici isimler yer aldı. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından ve Yargıda Birlik Başkanlık Divanı üyesi Musa Heybet Danıştay, Talip Bakır ve Mustafa Erol Yargıtay üyesi oldu. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Ahmet Kar, Kanunlar Genel Müdürü Ekrem Çetintürk, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Harun Mert, Teftiş Kurulu Başkanı Şaban Kazdal ve Bilgi İşlem Daire Başkanı İdris Ünal Yargıtay’a seçildi.


5 BAŞSAVCI YARGITAY ÜYESİ OLDU

İzmir Başsavcısı Mustafa Doğru, Şanlıurfa Başsavcısı Sadi Doğan, Kastamonu Başsavcısı Bülent Kantarcı, Malatya Başsavcısı Orhan Usta, Sincan Başsavcısı Ergün Şahin, Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan Yargıtay’a seçilen üyeler arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimine ilişkin yargılamanın yapıldığı Muğla’da başsavcı iken Yargıtay Cumhuriyet Savcısı yapılan Necip Topuz ile İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı iken Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı gör

FETÖ ÇATI DAVASINI AÇAN SAVCI ÜYE OLDU

Elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün beyin takımının bulunduğu 75 sanıklı ‘çatı’ iddianamesini hazırlayan Ankara Cumhuriyet Savcısı ve Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Serdar Coşkun da Yargıtay üyesi oldu. Ayrıca Ankara’da darbe soruşturmalarına bakan Başsavcı Vekilleri Mehmet Odabaşı ve Aytekin Cenikli ile savcılar Tekin Küçük ve Velihattin Eldemir Yargıtay’a seçilen isimler arasında yer aldı.

KRİTİK DAVALARA BAKAN HAKİMLER

Ankara’da darbe yargılamalarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Çorumlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine dinleme cihazlarının yerleştirilmesine ilişkin ‘Böcek Davası’ ile ‘KPSS Davası’ ve ‘28 Şubat Davası’ gibi kritik davalara bakan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Üyeleri Turhan Kök, Numan Kılıç, Cafer Aşık ile ‘Koza-İpek Davası’ ve ‘Kara Harp Okulu Davası’nın görüldüğü 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Muhammed Yavuz da Yargıtay üyesi oldu. İstanbul’da darbe yargılamalarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanları Ali Öztürk, Fikret Demir, Hulusi Pur ve Abdurrahman Orkun Dağ Yargıtay’a seçildi.

  • İş bölümü şekillenecek
  • Yargıtay’a ve Danıştay’a seçilen üyelerin göreve başlamasıyla yüksek yargıda daireler ve iş bölümü yeniden şekillenecek. HSK’nın, yüksek yargı üyeliği seçiminin ardından bu hafta içerisinde ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılarla ilgili yaz kararnamesini de yayınlaması bekleniyor.
#Yargı
#HSK
#Yargıtay
6 yıl önce