|

Yunan tacizine izin yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisine yönelik tacizlerine izin vermeyeceklerini söyledi. Akar Ege’deki 12 mil tartışması için ise “Türkiye’nin ve KKTC’nin yer almadığı hiçbir projenin bu bölgede başarılı olmasının, yaşamasının imkan ve ihtimali yok” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:59 - 25/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de Türk gemisine tacizle ilgili olarak "Bölgede savaş gemilerimiz gerekli korumayı sağlamakta. Yeni bir tacize asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Akar, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. "Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkartma girişimine" ilişkin, Akar, 8 Haziran 1995'te TBMM'de onaylanan karara atıfta bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

HER TÜRLÜ TEDBİRİMİZ VAR

"Bu kararı biz tekrar tekrar gündeme getirmek istemiyoruz. Fakat bunun arkasında olduğumuzu, herhangi bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti devletinin hak ve menfaatlerine aykırı bir karar alındığında buna karşı mutlaka gerekli tedbirlerin alınacağını bir kez daha belirtmek isteriz. Bizim samimi kanaatimiz iyi komşuluklarımızın sürdürülmesi. Herhangi bir şekilde birbirimizin haklarına tecavüz edilmemesi, anlaşmalara saygı gösterilmesi ve aklıselimin hakim olması dileğimiz ve temennimiz. Bütün bu iyi niyetimize rağmen herhangi bir şekilde anlaşmalara, uluslararası hukuka aykırı, iyi komşuluk ilişkilerine aykırı bir karar aldıkları takdirde de buna karşı ne yapacağımız açık ve net bellidir. Her türlü tedbirimiz vardır. Bu konuda hiçbir şekilde hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Aklıselimin hakim olmasını diliyorum."

ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

Doğu Akdeniz'deki arama çalışmalarına başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisine Yunan savaş gemisinin tacizinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca engellenmesi hatırlatılarak, bölgede oluşabilecek olası gerginliklere karşı ne gibi tedbirler alındığının sorulması üzerine Akar, söz konusu araştırma gemisinin, uluslararası anlaşmalara, uluslararası hukuka tamamen uygun şekilde 16 Ekim'de bölgede sismik bir inceleme yapacağını, tamamen barışçıl amaçlarla orada bulunacağını bildirdiğini söyledi.

SAVAŞ GEMİLERİMİZ KORUMA SAĞLIYOR

Akar, 18 Ekim'de bölgeye varan geminin, Yunanistan'ın bir savaş gemisi tarafından taciz edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Buna karşı anında, zaten hazırlıklı olma nedeniyle, gerekli tedbirleri aldık. Şu anda bölgede bizim Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bizim bölgedeki savaş gemilerimiz gerekli korumayı sağlamaktadırlar. Herhangi bir şekilde yeni bir tacize, oradaki çalışmalarımıza herhangi bir müdahaleye müsaade etmeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Burada kaynakların adil bir şekilde paylaşılmasından yanayız. Bu konuda varılan anlaşmalar, bazı çalışmalar var, bunların gerçekleştirilmesini istiyoruz."

FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ

Akar, Barbaros Hayrettin Paşa gemisini taciz eden savaş gemisinin fotoğrafını göstererek, "Bunun herhangi bir şekilde ikinci bir kez tekraren oradaki araştırma gemimizin tacizine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda gerekli hazırlıklarımız tamamdır. Buradaki gerek Türkiye Cumhuriyeti devletinin gerekse KKTC'nin hak ve menfaatlerini sonuna kadar koruyacağımızı herkesin bilmesini almasını istiyoruz" dedi.

#Hulusi Akar
#Akdeniz
#Yunanistan
5 yıl önce