|

Yüreğimizi açtık

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, terör örgütü IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalardan kaçan Suriyelilerin, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye girişine izin verildi. Gelenler okullara yerleştirilirken, çatışmalar gün boyu sürdü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'den 4 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini belirterek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız' dedi.

Çetiner Çetin
00:00 - 20/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:40 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Yüreğimizi açtık
Yüreğimizi açtık

Savaştan kaçan ve sınırda bekleyen Suriyelilerin, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye girişlerine izin verildi. Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında çıkan çatışmalar sürüyor. Güvenlik güçleri, Suruç'a bağlı Oylum ve Mürşitpınar Mahallelerinde sınır hattındaki Suriyelilerin artması ve güvenlikleri tehlikeye girmesi üzerine sınırı açtı.

OKULLARA YERLEŞTİRİLDİLER

Minibüslerle Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu bahçesine getirilen sığınmacıların kayıt işlemleri yapıldı. Türkiye'de akrabası olanlara izin verildi. Yakını olmayanlar ise YİBO ve ilçedeki spor salonu ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirildi.

KIZILAY YARDIM DAĞITIYOR

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, 'Geçişi kontrollü şekilde yaptık ve kimlik bilgilerini de aldık. Bu konuda hazırlıklıyız. Sığınmacıları uygun bir yerde misafir edeceğiz' diye konuştu. Kızılay da misafirlere su ve gıda yardımında bulundu.

GEREKEN TALİMAT VERİLDİ

Azerbaycan'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım göztemden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız' şeklinde konuştu.

HİÇBİR AYRIM GÖZETMİYORUZ

Davutoğlu, 'Türkiye var oldukça ve güçlü oldukça kudretli oldukça ve elinde kapasite oldukça, kendisine sığınan herkese elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Burada da hiçbir etnik ya da mezhebi ayrım gözetmeyiz. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir. Eminim ileride bu günleri yazacak olanlar bunu insanlık adına, tarihimize altın bir sayfa olarak yazacaklardır. Allah devletimize ve milletimize güç versin ki, bize sığınana herkese el uzatabilelim ve onlara yardımcı olabilelim' dedi.

Öte yandan Başbakan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştü. Görüşmede, IŞİD tehdidi ve Türkiye'ye dönük göç hareketi konuşuldu.

100 bin kişilik hazırlık

IŞİD tehdidinden kaçan ve sınır hattında bekleyen Suriyeliler için gerekli tüm yasal prosedürler sabah saatlerinde tamamlanabildi ve ardından Oylumpınar Mahallesi civarında sınırda bekleyen grubun Türkiye'ye girişine izin verildi. Ankara, gelebilecek daha büyük bir göç dalgası için ise tüm hazırlıklarını yapmış durumda. İlk aşamada 100 bin mülteci için yapılan projeksiyon çalışmaları için sahada da geniş fiziki çalışmalar başlatılacak. Öte yandan Mürşitpınar Mahallesi sınırında da mülteci yığılması gözleniyor.

BM kararı gerekiyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, tampon bölgeye ilişkin Dışişleri'nin BM'ye başvurduğunu belirterek, 'Güvenlik Konseyi'nin kararı gerekiyor, çıkmadı. Yoksa biz bu kampların bir kısmını orada kurardık. Oradan bir karar çıkmayınca Türkiye'nin tek başına yapabileceği bir iş değil, bunun riski var. Siz tampon bölge kurarsanız havadan insanlar bombalanır, bunun sorumlusu siz olursunuz.' dedi. Atalay, 'Tezkere konusunda içerik veya bunlar ayrı ayrı mı tezkere olsun buna karar verilmedi. 2 Ekim'de Meclis, 1 Ekim'de yasama toplantısı yapıyor. 2 Ekim'de tezkereler Meclis'te görüşülecek. Biri 8 Ekim, diğeri 17 Ekim'dir' dedi.

Vazifemiz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD'in, Türkiye sınırına 7-8 kilometre kadar yaklaştığına dikkat çekerek şöyle konuştu: 'Şu anda bir göç dalgası var. Biz komşu olarak, dost olarak, kardeş olarak, akrabalarımız olarak bu gelen kardeşlerimizi büyük bir misafirperverlikle sınırın bu tarafına alma kararını verdik. Bu insani sorumluluktur, bir kardeşlik, bir komşuluk vazifesidir. Öncelikli olarak akrabası olanlar akrabalarının yanlarına yerleştirilecekler. Diğer insanlar da burada AFAD ve Kızılay tarafından misafir edilecek.'

Bugün yeniden doğdum

Türkiye'deki yakınlarıyla kucaklaşan İslim Şeyh Nebi, 10 gündür çatışmaların şiddetlendiğini ve canlarını zor kurtardıklarını söyledi. Cemile Şeyh Nebi de 90 yaşındaki olduğunu ve bugün yeniden doğduğunu ifade etti. Nebi, Türkiye'de olduğu için sevinçli olduğunu ifade etti.

Ankara alarmda!

Sınır güvenliği ve uluslararası prosedürlerden dolayı gecikmeli olarak Türkiye sınırından alınan Mülteciler için Ankara'dan 20 bin kişilik çadırlar yola çıkarıldı. Ankara öncelikli olarak sınırın öbür yakasında yardımları ulaştırmaya çabaladı ancak mülteciler için oluşan güvenlik risklerinden dolayı mültecilerin Türkiye'ye alınması sağlandı. Ankara, Suriyeli Kürtleri alınmıyor şeklinde çıkan ve dezenformasyon amaçlı haberlerin doğruyu yansıtmadığını ve tüm Suriyelilere açık kapı politikasını izlendiğinin altını çiziyor. Ankara, acil eylem planı çerçevesinde bölgeye AFAD, Kızılay ve bazı STK'ların desteği ile 100 bin kişilik gıda desteği gönderdi. Suriye sınırı içinde kalan ve durumu kritik olan 100 bin mülteci için acil yardımlar teslim edildi.


10 yıl önce