|

Yüreğin gücü tankı yendi

Toplumsal cinsiyet adaletinin her yerde izini sürdüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Kadınlarımız ne yazık ki çok büyük sınamalarla karşı karşıya kalıyor. Oryantalist algılarla mücadele, bunların başında geliyor. Özellikle Müslüman kadınları kuşatan bu yanlış algılara karşı teyakkuzda olmamız gerekiyor” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 05:47 - 7/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Oryantalist algılarla mücadele etmeliyiz
Oryantalist algılarla mücadele etmeliyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, toplumsal cinsiyet adaletinin her yerde izini sürdüklerini belirterek, “Hal böyleyken, ulusal ve uluslararası düzlemde kadınlarımız ne yazık ki çok büyük sınamalarla karşı karşıya kalıyor. Oryantalist algılarla mücadele, bunların başında geliyor. Özellikle Müslüman kadınları kuşatan bu yanlış algılara karşı teyakkuzda olmamız gerekiyor” dedi. Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Erdoğan, yaşadığı zamana mühürlerini vurmuş güçlü kadınlarla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir arada olduklarını söyledi.



HZ. SARE'DEN HACER'E ÖRNEK KADINLAR


Erdoğan, konuşmasında, “Hazreti Sare'den Hacer'e, Asiye'den Meryem'e, Hatice'den Aişe'ye, nice cevhere rastlıyoruz bu yolda. Her yıl hacda sadece kadınlar değil, tüm Müslümanlar Hazreti Hacer'in bıraktığı izden giderek, onun hatırasını yad ediyor” dedi. Yine bu tarih yolculuğunda, dünyanın ilk üniversitesini kuran Fatıma El-Fihri ile karşılaştıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Farklı coğrafyalarda, Roza Parks'ları görüyoruz. Mahinur Özdemir, Avrupa'nın ilk başörtülü vekili olarak, daha önce kimsenin yürümediği zahmetli bir yolda yürüyerek iz bıraktı."





KADIN KAHRAMANLARI TEK TEK SAYDI


"Fatma el-Abed, Halep'te yaşanan dramı, kör ve sağır dünyaya gösterme cehdiyle iz bıraktı. Tevekkül Kerman, cesaretin, kararlılığın ve hürriyetin şiirini yazdı. Safiye Bayat, 15 Temmuz'da 'Vatan mücadelesi beklemez' diyerek, sokağa çıktı. Gazi Ayla Kasarcı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde, güçlü bir yüreğin, tanklardan da demir silahlardan da kuvvetli olduğunu bize öğretti. Millet olmayı biz onlardan öğrendik. 15 Temmuz, küresel ölçekte de benzeri az görülmüş bir sivil direniş örneğidir. Bir demokrasi zaferidir. Yine 16 Nisan'da, bir başka milada hazırlanıyoruz. 15 Temmuz'da, milletimizin verdiği ödev gereği, bu demokrasi mücadelesini, daha sağlam bir noktaya taşıyacağız.”



Savaşta en çok kadınlar mağdur


Erdoğan, yine, savaşlarda en çok kadınların mağdur olduğuna, Türkiye'de misafir edilen 3 milyon mültecinin çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğuna dikkati çekerek, “Aynı şekilde profesyonel hayatta kendine bir yer edinmiş kadınlar, cam tavan engeli nedeniyle kariyerlerinde yükselemiyorlar. Ve elbette şiddet, tüm dünyada en çok kadınları vuruyor. Türkiye'de bu alanda Cumhurbaşkanımızla birlikte yürüttüğümüz bir kampanya var. 'Kadına şiddet, insanlığa ihanettir.' sloganıyla, şiddete karşı etkin şekilde mücadele ederken, toplumsal farkındalığı da artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.



EN İYİ SIĞINAK EĞİTİM


Erdoğan, benzer şekilde, erken yaşta evliliğe karşı, zorunlu eğitimi bir sığınak olarak gördüklerini, böylelikle, hem modern zamanların adaletsizlikleri hem de geleneğin içinde yer etmiş yanlış uygulamalarla, kararlı bir şekilde mücadelelerini sürdürdüklerini vurgulayarak, tüm bu sorunlara karşı güçleri birleştirmek, ortak hareket ederek kadınların yüklerini hafifletmek durumunda olduklarını kaydetti. Erdoğan, “Gerek küresel kadın sorunlarına karşı, gerekse Türkiye'deki demokrasi sınamalarına karşı, proaktif bir tutum sergilemeliyiz.” dedi.











#Toplumsal cinsiyet
#Emine Erdoğan
#Oryantalizm
7 yıl önce