|

139 ülkede 'iklim çağrısı' küresel grev

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 139 ülkede hükümetleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye zorlamak için Küresel İklim Grevi eylemleri düzenlendi. Protestocular, BM İklim Zirvesi öncesi liderleri küresel ısınma ile mücadeleyi artırmaya çağırdı.

Haber Merkezi
04:00 - 21/09/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:37 - 21/09/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Yüz binler sokakları doldurdu
Yüz binler sokakları doldurdu

139 ÜLKEDE GÖSTERİ

İklimin korunması için somut adımlar atılması talebiyle gerçekleştirilen Küresel İklim Grevi haftasında dün 139 ülkede binlerce gösteri düzenlendi. İsveçli aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı Gelecek için Cumalar hareketine destek verenler, liderlerden küresel ısınmaya karşı mücadeleyi, özellikle de, Paris İklim Anlaşması uyarınca küresel ısınmanın 1,5 derece azaltılması için somut adımlar atmalarını istiyor.

ÖĞRENCİLERE EYLEM İZNİ


23 Eylül’de New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde düzenlenen protestolar kapsamında dünya genelinde 4 bin 600’dan fazla eylem organize edildi. Gösterilerin ilk durağı Avustralya’da yüz binlerce kişi sokağa çıktı. New York’ta bir milyondan fazla öğrenciye eylem izni verildi. Türkiye’de de “İklim Adaleti Hemen Şimdi” sloganıyla 15 noktada eylem düzenlendi.

200 MİLYONU ETKİLEYECEK


Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunca yayınlanan “Eylemsizliğin Bedeli” raporuna göre, dünyada 108 milyon kişinin iklim değişikliğinden kaynaklanan sebeplerle yardıma ihtiyacı bulunuyor. Küresel çapta iklim krizine karşı “eylemsiz” kalınması durumunda fırtına, kuraklık ve seller neticesinde insani yardıma muhtaç kişi sayısının 2050 yılına kadar 200 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

BM’den seferberlik talebi

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 21-23 Eylül’de devlet ve hükümet başkanları, gençler, öğrenciler ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı İklim Zirvesi düzenleyecek. BM, bu yıl dünya liderlerinin bir araya geleceği 74. Genel Kurul Görüşmeleri’nde önceliğini iklim değişikliği olarak belirledi ve alarm zilleri eşliğinde seferberlik talep etti.

#Grev
#İklim
#Değişim
#Protesto
5 yıl önce