|

17 ülkeden 150 şapka koleksiyonunda

Samsun'da yaşayan iş adamı Hamit Genç, 8 yıl önce başladığı koleksiyonunda bugüne kadar 17 ülkeden 150'nin üstünde şapka topladı. Evinin bir odasını şapkalara ayıran Genç, şapkaların o ülkeye dair kültürlerini, yaşam tarzlarını ve ekonomik sınıflarını yansıttığını söyledi.

Yeni Şafak
15:34 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 12:34 - 3/04/2016 Pazar
AA

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan iş adamı Hamit Genç, 8 yıl önce başladığı koleksiyonunda 17 ülkeden 150'nin üstünde şapka topladı. Genç, 8 yıl önce gittiği bir ülkede aldığı şapkadan sonra farklı ülkelerin geleneksel şapkalarını biriktirmeye başladı. Koleksiyonuna bugüne kadar 17 ülkeden 150'nin üstünde şapka katan Genç, evinin bir odasını şapkalara ayırdı. Genç'e arkadaşları da gittikleri ülkelerden getirdikleri şapkaları hediye ediyor.



Hamit Genç, yaptığı açıklamada, ''Kültürlerini ve yaşam tarzlarını öğrenmek amacıyla gezdiğim ülkelerin geleneksel şapkalarını mutlaka alıyorum. Bu bende tutku haline geldi." dedi.



Şapkaların ülkelerin kültürlerini ve yaşam tarzlarını yansıttığını söyleyen Genç, şunları kaydetti:



"Her ülkenin kendine özgü motif ve şekillerde şapkaları var. Bu şapkalar o ülke insanlarının ekonomik sınıflarını, yaşam tarzlarını ve hangi bölgede yaşadıklarını belirliyor. Tıpkı bizim ülkemizdeki yöresel kıyafetler gibi. Ege yöresinin efe ve zeybek kıyafetleri ile Karadeniz ya da Doğu Anadolu Bölgesi insanlarının yöresel kıyafetleri nasıl farklı oluyorsa diğer ülkelerde de durum aynı. Her gittiğim ülkenin değişik bölgelerinden çeşitli şapkalar alıyorum. Bu işe merak ederek başladım. Şimdi geniş bir şapka koleksiyonum oldu.''



Takılan şapka toplumsal sınıfına göre değişiyor


Genç, ABD, İngiltere, Vietnam, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Tayland, Çin gibi pek çok ülkenin şapkasına sahip olduğunu belirterek, şapkaların yaşam tarzlarına göre motifleri bulunduğunu ifade etti.



"Örneğin Amerika'da kovboyların şapkaları, hangi bölgede yaşadıkları ve kültürlerine göre değişiyor." diyen Genç, şunları söyledi:



"Mesela batı kültürünün, feodalitesinin izlerini İngiliz şapkalarında görebiliyorsunuz. Oysa bizde ve şark toplumunda sınıflar arasında farklılıkları ifade eden kıyafetler ve şapkalar yoktur ama İngiltere'de lortların taktığı şapkalar ile bir başka sınıftaki insanlarınki farklıdır. Bu, sınıfsal ayrımları belirler. Batı toplumlarında bu farklılıklar şapkalarıyla da ortaya çıkabiliyor. Bizim 8 köşe Çarşamba kasketi var fakat bu kasketi Türkiye'nin her bölgesindeki insanlarımızda görebilirsiniz."



Merakını bilen arkadaşlarının da gittikleri ülkelerden kendisine şapka getirdiğini dile getiren Genç, belirli dönemlerde koleksiyonundaki şapkaların tozunu aldığını, bakımını yaptığını anlattı.

#Hamit Genç
#koleksiyon merakı
#Şapka koleksiyonu
8 yıl önce