|

200 Yıl Sonra İbadete Açılacak

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesinde Kanunu Sultan Süleyman Han'ın Rodos seferi esnasında askerlerin konaklaması ve ibateleri için yaptırılan Cami ve han aslına uygun olarak restore ediliyor.

Yeni Şafak
09:20 - 14/04/2015 Salı
Güncelleme: 09:24 - 14/04/2015 Salı
IHA

8 ayda tamamlanması beklenen cami, han ve tarihi köprü restorasyonunun Eylül ayı içinde bitirilmesi hedefleniyor.


“ESERLER ECDADIMIZA AİT"

Bozüyük mahallesindeki Kanunu Sultan Süleyman'ın mirası cami ve han için Muğla Valiliği Kültür Katkı fonundan 1 milyon 195 bin TL ödenek ayrıldı. Ayrılan ödenek, Muğla'nın Büyükşehir olmasının ardından Yatağan Belediyesi'ne aktarıldı. 2014 yılı sonlarında Yatağan Belediyesi restorasyon için ihaleye çıktı. 779 bin TL restorasyon sözleşme bedeli bulunan cami, han ve köprüde restorasyon çalışmaları hızla devam ederken, Bozüyük Mahallesinin son Belediye Başkanı Yaşar Gencel, “Belediyemizin son günlerinden Muğla Valiliği Kültür Katkı Fonundan ayrılan payı biz Yatağan Belediyesi'ne aktarmak zorunda kaldık. Yatağan Belediyesi tarafından yapılan ihaleyi alan firma restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Bu eserlerimizin bugünlere gelmesinde basınımızın, valiliğimizin ve İl Özel İdaremizin katkıları çok büyük. Cami, han ve antik dönemden kalan bir köprü restore ediliyor. Bu köprü aynı zamanda geçmişte İzmir ve Bodrum bağlantısının kurulduğu köprü olma özelliği taşıyor. İhale içeriğinde restorasyonun yanında çevre düzenlemesi de var. Bozüyük Mahallesi özellikle son yıllarda TV dizilerinin çekim merkezi durumunda. Şu anda 'Güzel Köylü' dizisinin çekimleri sürüyor. Bunun yanında Bozüyük Mahallesi içinde bizim dönemimizde ve bizden önceki dönemlerde sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında restore edilen sivil mimarlık eserleri var. Cami, han ve köprü mahalle merkezi ile bir bütünlük sağlayacak. Her şeyden öte, cami ve han bize ait bir eser. Bizim atalarımızın ve ecdadımızın eseri. 1523-1525'lerde yapılmış, Osmanlı'ya, bizim kültürümüze ait bir eser. Kamulaştırma esnasında çok zorluklar yaşadık. Ama sonuçta Bozüyük mahallesine gelen misafirlerin birkaç saat daha fazla burada zaman ayırabileceği mekânlar oluşuyor. Eğer biri iki sene daha bu miraslar müdahale edilmemiş olsaydı yıkılabilirdi. Bu eserler aslına uygun restore edildikten sonra ibadete de açılabilir" dedi.


DEFİNE AVCILARI TALAN ETTİ

1996 yılında kültür varlığı olarak tescillenen cami ve han, uzun süre restore edilmedi. Bu süreçte rivayete göre mübadele sonrası burada kalan Rum'ların cami içine define gömdükleri iddiası ile cami için define avcıları tarafından talan edildi. Define avcılarının yaklaşık 200 yıldır ibadete kapalı olan caminin temeline kadar indikleri gözlendi. Yatağan Belediyesi tarafından 2014 yılı sonlarında ihalesi yapılan ve 29 Aralık 2014 tarihinde yüklenici firmaya teslim edilen cami ve han'ın restorasyonu 240 iş gününde tamamlanacak. 779 bin TL sözleşme bedeli bulunan restorasyon işinin Eylül 2015'de tamamlanması hedefleniyor.

#Kanunu Sultan Süleyman Han'ın Rodos seferi
#Rumlar
#camii
9 yıl önce