|

3 milyon ekmek sofraya gelmeden israf oluyor

İsrafa ilişkin rakamlarla dünyada gıda israfında üst sıralarda yer alan Türkiye, çeşitli kampanyalarla bu konuya dikkat çekiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yılın Ocak ayında başlatılan ve aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" da bunlardan biriydi. 2013 rakamlarına bakıldığında kampanya sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda ise 384 milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldığını görmek mümkün.

Nuriye Çakmak
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:18 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yaptığı 'Türkiye'de Ekmek İsrafı' araştırması sonuçlarına göre, 2012 yılında ülkemizde günlük 6 milyon ve yıllık 2 milyardan fazla ekmek israf edildi ve 1,6 milyar liralık parasal kaynak çöpe atıldı. Bu rakamlarla dünyada gıda israfında üst sıralarda yer alan Türkiye, çeşitli kampanyalarla bu konuya dikkat çekiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yılın Ocak ayında başlatılan ve aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' da bunlardan biri.



Bir yılda yüzde 18 oranında başarıya ulaşıldı

2013 rakamlarına göre, kampanya sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda ise 384 milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' çerçevesinde israfın günde 6 milyon adet ekmekten 4.9 milyon, yılda 2 milyar 170 milyon adetten 1 milyar 790 milyon adete düşürüldüğüne dikkat çekiyor. Kampanyanın etkisiyle önceki yıla göre yüzde 18'lik bir başarı kazanılmış durumda. Böylece bir yıllık kampanya sonucunda milli ekonomi toplam 2,8 milyar lira kazandı.


Ancak emek israfı rakamları hala çok yüksek. Bu azalışla rağmen ekmek israfı günde 4.9 milyon, yılda 1 milyar 790 milyon adet şeklinde gerçekleşiyor.




İsraf edilen miktarla ülke kalkınabilir

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da ekmek israfının boyutlarına dikkat çekerek, yapılan araştırmalarda ekmek israfının, fırınlar, toplu yemek yenen kurumlar ve haneler bazında farklılıklar gösterdiğini vurguluyor. Balcı, her gün 3 milyon ekmeğin, daha tüketiciye ulaşmadan bakkal ve diğer satış kanallarından fırınlara yapılan iadeler nedeniyle israf edildiğine işaret ediyor.


Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası dahilinde yapılan araştırmalara göre, 2014 yılı başındaki ekmek fiyatı dikkate alındığında 2013 yılındaki israfın yıllık ekonomik boyutu 1,3 milyar TL'ye tekabül ediyor ve bu tutarla 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi birini yapılabilmek mümkün.



Bayat ekmekli tarifler

Kampanyanın Toprak Mahsülleri Ofisi'nin yönettiği internet sitesinde, ekmek israfını önlemek için çeşitli bilinçlendirme çalışmalarına yer veriliyor. Toplumsal duyarlılık sağlanması için çeşitli kamu spotları, görsel yayınlar ve araştırmalar bulunan

bayat ekmekleri değerlendirmek için yemek tarifleri de bulunuyor.


TBMM, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ön ayak olduğu kampanyaya, kamu ve özel sektörden birçok kurum, STK'lar, eğitim kurumları, belediyeler ve özel sektörden de birçok kuruluş destek veriyor. İsrafın her türlüsünün dinimizce yasak olduğu vurgusuna da yer aldığı kampanya, özellikle Ramazan ayını yaşadığımız bu günlerde herkesten destek bekliyor.


#Ekmek
#İsraf
#Kampanya
#Ekmeğini İsraf Etme
10 yıl önce