|

33 yıldır kimliksiz yaşıyorlar

İstanbul Şişli'de yaşayan 33 yaşındaki Barış Yoklar'ın sıra dışı hayat hikayesi duyanları şaşkına çeviriyor. 33 yıldır kimliksiz yaşayan Yoklar, 3 çocuğu olmasına rağmen eşi ile resmi nikah kıyamıyor. Babasının ihmali nedeniyle kimliği olmayan Yoklar, her yere başvuru yaptığını fakat dönüş almadığını belirterek yardım istedi.

Yeni Şafak
10:28 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:38 - 19/11/2018 Pazartesi
IHA
 Barış Yoklar ve ailesi
Barış Yoklar ve ailesi

Kimlik sahibi olmak için her yolu denediğini söyleyen Yoklar, "Kimliğim çıktığı an ilk önceliğim eşime resmi nikah kıymak olacak. O zaman çocuklarıma gerçek bir baba olacağım" dedi.

Şişli Kurtuluş’ta yaşayan Barış Yoklar’ın ilginç hikayesi duyanları hayrete düşürüyor. Babasının ihmali nedeniyle kimliksiz büyüyen Yoklar, bu nedenle en temel hakkı olan eğitimden de mahrum kalıyor ve okuma yazma dahi öğrenemiyor. Tüm olumsuzluklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Yoklar, küçük yaştan itibaren kendi ayakları üzerinde durmak için birçok iş yapıyor. Kimliği olmadığı için sürekli geçici işlerde çalışmak zorunda kalan Yoklar, eşi Cevriye Erpek ile de sadece dini nikah kıyarak evleniyor.

  • Çiftin 3 çocuklarından ikisi doğuştan işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Sigortalı bir işte çalışamayan, sağlık güvencesinden yararlanamayan Yoklar, hayattaki en büyük amacının bir kimlik sahibi olmak olduğunu söylüyor.

Karakola gidip kimliğinin olmadığını söyledi

Yıllardır kimliği olmadan yaşayan Yoklar, hayatını ve başından geçenleri anlatarak şöyle konuştu:

"33 yaşındayım, doğduğumdan beri kimliğim yok. Ben Fatih Haydar Cibali Karakolunun tam karşısında oturuyordum. Babam şu an rahmetlik. Babam rahmetlik olduğu zaman bile benim bir kimliğim yoktu, hala yok. Babam bile belli bir yaştan sonra kendine kimlik çıkarmış. Sadece bir halam var sağ olan. Annemi zaten küçüklüğümden beri hatırlamıyorum.

Artık çok kötü şeyler düşünmeye başladı herkes benim hakkımda. Neden derseniz, kimliğim yok kimse iş vermiyor. İş sıkıntı, kahvelerde çalışıyorum. Seyyar satıcılık yapıyorum. Geçimimi öyle sağlamaya çalışıyorum. 3 tane çocuğum var. Artık dayanamadım, karakola gittim ve kimliğim olmadığını söyledim. Nüfus dairesine gittim ve kimliğim olmadığını söyledim. Yetkili herkes ile görüştüm. Kimliğimin çıkması için her yere başvurdum. Hiçbir talep olmadığı için en sonunda size ulaştım."

Kimliği olmadığı için vatani görevini yapamıyor

Kimliğinin olmadığı bunca zaman çok zor günler geçirdiğini söyleyen Yoklar, “Öncelikle iş konusu belimi büken tek konu. Yani kimse iş vermiyordu. Kimlik olmadığı zaman çekiniyorsun. Evden çıkamıyorsun, arkadaşlarınla bir yerde oturmak istiyorsun ama kimliksizsin diye bir yere gidemiyorsun. En önemlisi, aile babasının ve kimliğin yok. Çocuklarım annesinin üstünde şu an. Bu da bir burukluk yani bu benim için. Her Türk evladı gibi ben de askerliğimi yapmak istiyorum. Vatani görevimi yapmak istiyorum ama kimliğim olmadığı için yapamıyorum. Üzülüyorum’’ şeklinde konuştu.

Kimliğinin çıkması için yardım bekliyor

  • Barış Yoklar, “Ben yetkililere seslenmek istiyorum. Allah rızası için bana destek olun. Benim bir kimliğim çıksın. Ben de bu vatanın bir evladıyım. Bu zamana kadar kimlik çıkarmamam bir yanlış olabilir. Bunu seyredenler bu zamana kadar neden kimlik çıkarmadığımı sorabilir ama benim çektiğim çile ve sıkıntıyı Allah’ım ve ben biliyoruz. Beni tanıyanlar da neler yaşadığımı biliyor. Allah rızası için, kimliğimin çıkması için yetkililerden yardım bekliyorum” ifadelerini kullandı.
#Kimlik
#Vatandaş
#Karakol
5 yıl önce