|

'57. Alay' tekrar sahnelenecek

İstanbul Devlet Tiyatrosu (DT) tarafından ilk kez geçen yıl sahnelenen 57. Alay, güncellenerek yeniden izleyiciyle buluşacak.

Yeni Şafak
07:40 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:30 - 6/02/2016 Cumartesi
AA

Oyunun genel sanat yönetmenliğini üstlenen İstanbul DT Müdürü Zafer Kayaokay, oyun öncesi yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin Türk tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Geçen yıl bu projeyi, Türk devletinin ve Türk halkının, Çanakkale'ye ahde vefa borcu olduğu için yaptık" dedi.



Kayaokay, Çanakkale konusunda borcun hala ödenmediğini ifade ederek, "Bugün bu ülkede yaşayan 70 küsur milyon insan, hala Çanakkale'ye borcunu tam anlamıyla ödememiştir ve ödeyemeyecektir. Çünkü o zamanın koşullarında yazılan bir destandır. Çanakkale, emperyalist ve kapitalist bir tavrın kendilerine getirilme meselesidir ve Cumhuriyet'in önsözüdür" diye konuştu.




Oyunda, Çanakkale ruhunu anlatmak istediklerinin altını çizen Kayaokay, şunları kaydetti:



"Geçen yıl, Çanakkale'nin 100. yılında çok büyük bir açılış yaptık ve şimdi 100. yılın kapanışına doğru gidiyoruz. Hemen hemen bütün illerden talep var. Çanakkale'yi ve orada yaşanmış 24 saatlik bir hikayeyi anlatan tek oyun şu anda. Tekrar provaya girdik ve 18 Mart'a doğru gidiyoruz. Geçen yıldan değişen ekip arkadaşlarımız oldu. Bütün düzenlemeyi yeniden yaparak, konsepti bozmadan oyunu tekrar gündeme getirdik."




Haldun Çubukçu'nun kaleme aldığı, Fikret Urucu'nun yönettiği oyunda dekor ve kostüm tasarımını, Candan Günay, ışık tasarımını Akın Yılmaz, koreografiyi Murat Kalfagil üstlendi. Yaklaşık 1,5 saat süren tek perdelik oyunun müzikleri ise Can Atilla'ya ait.



Toplam, 55 kişinin rol aldığı ve teknik ekiple birlikte yaklaşık 90 kişiye ulaşan kadrosuyla 57. Alay, İstanbul'daki gösterimlerin ardından, Türkiye turnesine çıkacak.



Sezon sonuna kadar farklı bölgelerde sahnelenecek oyun, yarın Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde sahnelenecek.



#57. Alay
#Zafer Kayaokay
#İstanbul Devlet Tiyatroları
8 yıl önce