|

Acı ve umudun resimleri

Yıllardır Rus askerlerinin binbir türlü saldırı ve işkencelerine tanıklık eden Çeçenistanlı çocuklar, yaşadıkları acı ve umutları resmetti.

Yeni Şafak
00:00 - 2/09/2001 Pazar
Güncelleme: 15:32 - 26/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Onlar, yaşlarından büyük acıları gördü, yaşadı. Minik bedenlerine saplanan kurşunlar, kulaklarını patlatacak kadar yüksek ses çıkaran bombalar, Rus askerleri tarafından yakalandıkları zaman maruz kaldıkları işkenceler... Anne babalarını, kardeşlerini kaybeden ve üzerlerine yağan kurşun yağmurundan canlarını kurtaran Çeçen çocukların, savaşa ve geleceğe dair çizip boyadıkları resimler, sergilenerek acıları dünyaya duyurmak üzere Türkiye'ye getirildi. Çeşitli kamplarda hayat mücadelesi veren Çeçen çocukların resimleri, iç dünyalarını yansıtıyor.



Yüreklerini dökmüşler


Minik ellerin resmettiği savaş görüntüleri arasında; bir Rus askerinin Müslüman bir aileye yönelttiği silah, zıt yönlerde giden iki tanka bağlanarak parçalanan Çeçen bir genç gibi yürek sızlatan kareler kadar, muzip ve umut dolu ifadeler de bulunuyor. Farklı yaş gruplarındaki çocukların resimleri, İstanbul'da sergilenecek ve Rus zulmü bir kez daha çocukların gözüyle dünyaya duyurulacak. Çeçen çocukların vermek istedikleri mesaj ise dünya tarihine damga vuracak türden: "Bize terörist diyorlar. Oysa atalarımız kendi alınterleri ile ekmeklerini kazanıyorlardı. Ruslar ise 450 yıldan beri bize fırsat vermiyorlar."



"Böyle bir dünyada mı yaşıyoruz?"


Çeçenistan İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı Abusolt Abubakaron, birkaç kampta yaşayan çocuklardan resim çizmelerini istediklerini belirterek, "Bu şekilde rahatlıyorlar. Çizdikleri resimler yaşayıp şahit oldukları acı olayları anlatıyor. Biz de, Rusların zulmünü, tarafsız olan çocukların bakışıyla dünyaya duyurmak istiyoruz. Bunun için açacağımız sergi ile resimlerdeki acıları tüm dünya görecek" diyor. Komite Türkiye Şube Başkanı Kaim Şahan ise ufak bir gürültüden bile etkilenen çocukların psikolojik tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bunun farkındayız fakat fırsatımız yok. Oradaki insanların önce karnı doymalı. Biz şimdi bunun mücadelesini veriyoruz" diye konuşuyor.


#Rus askerleri
#Çeçenistanlı çocuklar
#Çeçenistan İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcıs
#Abusolt Abubakaron
#Acı ve umudun resimleri
23 yıl önce