|

Akraba evliliğinde çölyak riski

Çölyak hastalığının,akraba evliliğinden doğan çocuklarda daha sık görüldüğü bildirildi. Bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi problemi olan çölyak hastalığı, tedavi edilmezse şeker hastalığını tetikliyor.

Yeni Şafak
11:17 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:08 - 7/01/2016 Perşembe
IHA

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti olarak biliniyor. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Fransız Dili Eğitim Anabilim Dalı çölyak hastalığın hakkında seminer düzenledi. Seminere Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Kara, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ünal, çölyak hastalığının akraba evliliklerinden doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü söyledi.



Normalde 214 kişiden 1 kişide rastlanılan çölyak hastalığının her kesimden insanda görülebildiğine işaret eden Doç. Dr.Ünal, yapılan araştırmalara göre akraba evliliğinin yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığa rastlanma sıklığının daha fazla olduğuna işaret etti. Genlerin akrabalar arasında daha sık dağıldığını, genetik geçişler olduğu için çölyak hastalığının çocuklara daha sık geçtiğinin altını çizen Fatih Ünal, “Eğer bir kişiye çölyak hastalığı tanısı koyarsak kardeş çocuklarını ve akrabalarını da mutlaka taramak gerekiyor. Normalde 214 kişide 1 oranında görülen bu hastalık eğer akraba evliliği var ise yüzde 5'lere kadar çıkabiliyor. Genlerin birbiri ile karşılaşma sıklığı fazla olduğu için hastalık görülme riski da bir o kadar artıyor. Çölyak, tedavi edilmesi çok önemli bir hastalık. Eğer tedavi edilmeze çölyak, şeker hastalığını tetikleyebiliyor. Tiroit krizleri, çölyak krizleri görülebiliyor. Onun dışında ince bağırsakta kansere yol açabiliyor. İnce bağırsak ve kalın bağırsak hastalıkları görülebiliyor. Gelişim ve büyüme geriliği, buluğa erememe, karaciğer enzimlerinde yükseklikler görülebiliyor" şeklinde konuştu.



Hastalık 6.aydan itibaren kendini belli ediyor


Hastalığın doku gruplarıyla ilgili genetik bir kökeni olduğunu kaydeden Ünal, “Ancak çevre faktörleri de var. Uzun süreli antibiyotik kullanma, uzun süre stres altında kalma bu hastalığı tetikleyebilir. Doğumdan itibaren 6. aydan sonra bu hastalık baş gösterebiliyor. Bazı durumlarda bebekler için tamamlayıcı beslenmeye başlanması gerekiyor. Gluten denilen madde buğdayda yapışkanlığı sağlayan bir maddedir. Bu ince bağırsak ile temas ettikten sonra hastalık 4 ay ile 14 yıl arasında her zaman çıkabilir. Çölyak çocuklarda sık görülmekle birlikte erişkin insanlarda da görülebiliyor. 80 yaşında çölyak teşhisi konulan hastalarımız bile oluyor. Çölyak, ömür boyu gıda alerjisi süren tek hastalıktır. O yüzden şu anda tek tedavi ömür boyu glütensiz diyet hastalığıdır. Biyorezonans gibi tedavi çeşitleri de geçerli değildir" diye konuştu.



Çölyak hastalığının belirtileri


Çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, kusma, bezginlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikâyetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntülerle belirti veriyor.

#çölyak
#çocuk
#bebek
#gluten
8 yıl önce
default-profile-img