|

Ali Şir Nevai Ve Babür Şah Anıldı

Afganistan’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen törenle şair Ali Şir Nevai ve hükümdar Babür Şah anıldı.

Yeni Şafak
15:19 - 14/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 13:22 - 14/02/2015 Cumartesi
IHA

Afganistan’da önemli projelere imza atan TİKA, çeşitli sempozyum ve etkinliklere de destek veriyor. Bu çerçevede Afganistan’da TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen törenle şair Ali Şir Nevai ve hükümdar Babür Şah anıldı. Başkent Kabil’deki törene Afganistan’daki Türk Gücü Komutanı General Mehmet Cahit Bakır, TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin, Yunus Emre Enstitüsü Kabil Temsilcisi Savaş Şahin, milletvekilleri, şairler ve çok sayıda davetli katıldı. TİKA Afganistan Koordinatörü Şahin, Afganistan’ın barışın, sanatın ve edebiyatın doğduğu ve bütün dünyaya yayıldığı bir merkez olduğunu ifade ederek "Ali Şir Nevai ve Babür Şah da Hz. Mevlana ve diğer büyük insanlar gibi Afganistan’da dünyaya gelmiş ve burada eser vermiş. Bizim ortak atalarımız sayılan bu iki büyük insanın anılması ve güzel işlerinin anlatılması için tören yaptık” dedi.


Afganistan Türk Gücü Komutanı General Bakır da, Ali Şir Nevai’nin büyük bir şair ve yazar olduğunu, Babür Şah’ın da büyük bir hükümdar ve büyük bir komutan olduğunu belirterek, "Ben Babür Şah’ın torunu olarak yıllar sonra buraya geldim ve burada personelimle beraber görev yapıyorum ve bundan da gurur duyurum" diye konuştu. Afgan şairlerin ve yetkililerin da konuşma yaptığı anma töreninde, Babür Şah döneminde yaşanan bazı olaylar canlandırıldı, türküler çalındı.


Şair Ali Şir Nevai, 1441 yılında Afganistan’ın batısındaki Herat kentinde dünyaya geldi. Eğitimini Horasan ve Semerkant’ta tamamlayan Nevai, Türkçe, Arapça ve Farsça öğrendi. Sultan Hüseyin Baykara döneminde vezirlik yapan Nevai, görevinden istifa ettikten sonra bilim ve sanat alanlarında çalıştı ve 30’a yakın eser yazdı. Nevai, 1501 yılında doğduğu şehir Herat’ta hayatını kaybetti.


Babür Şah ise, 1483 yılında Andican kasabasında dünyaya geldi. Babası öldükten sonra Fergana’ya hükümdar oldu. Yönettiği toprakları Hindistan’a kadar genişleten Babür Şah, 26 Aralık 1530’da Agra’da hayatını kaybetti. Agra’ya gömülen Babür Şah’ın mezarı 1539’da Kabil’deki Babür Bahçeleri’ne nakledildi. 1646’da kabri üzerine türbe inşa edildi.

#babür şah
#ali şir nevai
#afganistan
9 yıl önce
default-profile-img