|

Alya bebek yaşam savaşını kazandı

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan ve henüz 3 günlükken ameliyat edilen Alya bebek, yaşam savaşını kazanarak, taburcu edildi.

Yeni Şafak
11:57 - 4/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:33 - 4/05/2015 Pazartesi
AA

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 3 Mart'ta dünyaya gelen Alya Yüsra Çiçek, morarma ve üfürüm belirtileri nedeniyle önce il merkezinde bir hastaneye götürüldü, ardından da Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Alya bebek, tıp dilinde "total anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi" adıyla anılan, akciğerden gelen temiz kanın kalbin sol kulakçığı yerine, kalbin arkasındaki bir kesede birikerek, toplar damarlara dökülmesi olarak tanımlanan hastalık teşhisiyle 3 günlükken ameliyata alındı. Alya bebek 2 aydır verdiği hayat mücadelesini kazandı.



Operasyonu gerçekleştiren Kardiyovasküler Cerrahi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Aydın, yaptığı açıklamada söz konusu hastalıkta bebeklerin morarma, zor nefes alma, beslenememe şikayetleriyle getirildiğini belirtti.



Hastalığın tedavisi için erken dönemde ameliyat gerektiğine dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu: "Bu nadir görülen bir anomalidir. Ne kadar erken ameliyat yapılırsa o kadar iyi sonuçlar alınan bir hastalık. Dolayısıyla biz bu dönemde temiz kan ve kalp arasındaki ilişkiyi tekrar kurarak, temiz kanın kalbe dönmesini ve oradan tekrar vücuda aort vasıtasıyla atılmasını sağladık. Ameliyat sonrası bakım çok önemli bebeklerde. Yeni doğan cerrahisi, erişkinlerin kalp cerrahisinden çok farklıdır. Dolayısıyla çok ciddi bir takım oyunu var burada, kardiyologlar, yeni doğancılar, kalp cerrahları hep birlikte yaşatmak için savaşıyoruz."



Hastaların bebek olmasının kendileri için çok önemli olduğunu aktaran Aydın, "Anne olarak bir bebeği 9 ay karnında taşımışsınız sonra 2 günlükken size emanet ediyorlar ve onu yaşatmak zorundasınız. Sıkıntılı bir iş ama sonucu çok yüz güldürücü. Eve gidip yastığa başınızı koyunca huzurlu olmak çok önemli. Allah bunu bize yaşattı" ifadelerini kullandı.



Anne Elif Çiçek, bebeğini doğduktan sonra sadece 2 saat görebildiğini belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bana üzülürüm diye bir şey söylenmedi. 4 gün sonra haberim oldu. Çok büyük sıkıntılar çektik. Yoğun bakımda olduğu için de ancak 2 hafta sonra yanına girebildik. Daha yeni yeni kucağımıza alıyoruz. Çok çok mutluyuz, bunu tarif etmek imkansız. Doktorlarımıza hemşirelerimize herkese çok teşekkür ediyoruz. Çünkü tek bir hastane kabul etmiş bizi, böyle yeni doğan bebeklere bakım yapan hastanelerin çoğalmasını istiyoruz."


Baba Harun Çiçek ise "İlk etapta 'umut yok, sabaha çıkmayabilir' dediler ama şu anda gayet mutluyuz. Bir sorun yok, ileriye dönük bir problem de olmayacak, herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Yenidoğan Klinik Sorumlusu Doç Dr. Dilek Dilli de yaklaşık 2 aydır yenidoğan yoğun bakım servisinde müşahede altında tutulan bebeğin, tedavisinin tamamlanarak, sağlıklı bir şekilde taburcu edileceğini söyledi.

#Doğuştan kalp hastası
#ameliyat
#Tedavi
#Dr. Sami Ulus Kadın Doğum
#Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
#Alya Yüsra Çiçek
#Doç. Dr. Hakan Aydın
9 yıl önce