|

Anne gidince hikaye biter

Yazar, gazeteci ve akademisyen 32 kadın, Annemle Ben kitabında bir araya gelerek annelerini anlattı. Yer yer anne kız ilişkisi üzerine bir hesaplaşmaya dönüşen kitapta öne çıkan duyguyu şu cümle özetliyor: Anne gidince hikaye biter.

Yeni Şafak
04:00 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 01:41 - 10/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkçe literatüre baktığımızda anne, annelik pratikleri, anne çocuk ilişkisi ve özelde de anne kız ilişkisini sorgulayan, bu meseleler üzerine düşünen çok fazla metin yok. Bu anlamda bir ilk olan ve dün raflarda yerini alan Annemle Ben kitabında, 32 farklı meslekten kadın annelerini ve anneleri ile olan ilişkilerini anlatıyor. Farklı dünyalardan, yazar, akademisyen, gazeteci gibi farklı mesleklerden kadınların anlattıkları zaman zaman birer sözlü tarih çalışmasına dönebiliyor.



ÇOCUKLUK SONA ERDİ


Yazar Ayşe Kilimci ilk hemşirelerden olan annesini, hemşirelik tarihimiz ve Cumhuriyet kızlarının öyküsüyle birlikte anlatıyor. Kilimci, annesine olan özlemini de “Anneler gidince fener alayı bitiyor, çocukluk da öyle…” sözleriyle ifade ediyor. Yazar Ayşe Yetmen annesine sevdiğini hiç söyleyememiş olmanın acısını taşıyor içinde. Akademisyen Belma Tokuroğlu ise son nefesinde annesinin yanında olabildiği için şanslı sayıyor kendini. "Annem de gitti, hikayem bitti” sözleriyle de onların yaşantımızdaki yerine işaret ediyor. Buket Uzuner, annesinin soyadına sahip çıkış hikayesini anlatırken kadınların hak ve özgürlük mücadelesine de selam gönderiyor. Prof. Nesrin Tağızade Karaca ise "Bir kadın anne olana kadar çocuktur denilse de, annelerin gözünde evlatları hep çocuktur. Bunu hepimiz hayatlarımızdan biliriz... Çünkü birer anne olsak bile, bizler de annelerimizin hiç büyümeyen çocukları değil miyiz?" diyor.



Annelik hiç bitmez


Bengü Çolakoğlu anneliğin hiç bitmediğini annesinin şu sözleriyle anlamış: “Oğlumu ve kızımı kucağıma ilk aldığımda yanımdaydın. Uykusuzluğa dayanamayıp ağlarken sana, 'Anne ne zaman bitecek, ne zaman büyüyecek' diye sordum. 'Asla' dedin. Anlamadım. 'Sen büyüdün ve bitti mi her şey, sen hayattayken annelik hiç bitmeyecek' dedin" Anka Kadın Yayınları tarafından basılan Annemle Ben kitabının editörlüğünü Firdevs Canbaz Yumuşak yaptı. Kitapta Cihan Aktaş, Ayşe Kilimci, Buket Uzuner, Hatice Bildirici, Merve Koçak Kurt, Sibel K. Türker, Zeynep Delav gibi isimler var.



Kendini anlatsaydın bana


Yazar Cihan Aktaş, Uzakta Bir Ev adlı öyküsüyle katılıyor Annemle Ben kitabına. Annesinin vefatı öncesi yaşadığı rahatsızlığı ile birlikte yaşadıklarını aktarıyor. “Yaşlandıkça, yeniden çocukluğuna dönerken, yarım oyunlarına da dönüş yapmak istedi. Koskoca ev, eşyalarıyla birlikte bir oyunun parçasıydı. Ömür boyu vitrin içinde biriktirdiği biblolar, porselenler, gümüşler, kristaller, duvarlarda asılı masaların üzerine dizili çerçeveli resimler fotoğraflar birer oyunca ya da oyun arkadaşı rolüyle ortalığa saçıldı…” Aktaş, hep başka bir eve ulaşmak isteyen annesine söyledikleriyle de onu daha iyi tanıma arzusunu iletiyor. “Senin eksik bıraktığın cümleyi tamamlamayı da üstüme almışım gibi daha bir telaşla yazmayı sürdürüyorum, gelgelelim cümle bir türlü tamamlanmıyor. Keşke sen kendini yazarak da anlatsaydın ve uzaklara özleminin sebeplerini daha ayrıntılı konuşmuş olsaydık.”


#Bengü Çolakoğlu
#Firdevs Canbaz Yumuşak
#Cihan Aktaş
#Ayşe Kilimci
#anneler günü
9 yıl önce