|

Artuklu Hamamı yola çıktı

Zeynel Bey Türbesi’nin ardından Hasankeyf’teki tarihi eserlerin korunması ve taşınması için çalışmalar sürüyor. Bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı da 2 bin 950 metre uzaklıktaki Arkeopark’taki yeni yerine bütüncül olarak taşınıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:52 - 6/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
540 yaşındaki Zeynel Bey Türbesi, dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski yapı olmasıyla tarihe geçmişti.
540 yaşındaki Zeynel Bey Türbesi, dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski yapı olmasıyla tarihe geçmişti.

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, “SPMT” aracına yerleştirilerek Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınmaya başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek niteliğinde olduğunu söyledi. Acu, şimdi de bin 200’lü yıllarda yapılan Artuklu Hamamı’nın taşınacağını kaydetti.Hasankeyf’in tarihi eser potansiyelinin yüksek olduğunu işaret eden Acu, “Bu kapsamda Zeynel Bey Türbesi’ni taşıdık şimdi de Artuklu Hamamı’nı taşıyacağız” dedi. Acu, bugün yapılacak taşıma işlemini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de izleyeceğini belirterek, işlem sırasında 256 tekerlekli SPMT aracı kullanılacağını söyledi.

37 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Artuklu Hamamı’nın taşıma işleminin 37 milyon lira olduğunu dile getiren Acu, şunları kaydetti: “Artuklu Hamamı krikolarla bir metre 60 santimetre yerden yükseltildi. Şu anda ise krikolardan kurtarıldı ve şu an tamamen SPMT aracın üzerinde. Bu araçlarımızda 256 adet lastik mevcut. 256 tekerlek üzerinde sistemi

yürüteceğiz. Tamamen yolun eğimine göre terazisini ayarlayan bir taşıma sistemidir. Tamamen hidrolik sistemle taşınacağı için hava şartlarından etkileniyor. Asfaltın ısınmaması ve hidrolik sistemin sıkıntı oluşturmaması için sabah 05.00’de başladık ve 5-6 saate tamamlamış olacağız”

4 eser daha taşınacak

Hasankeyf, bölgedeki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nden dolayı taşınıyor. Baraj gölü bölgesinde kalan tarihi alandaki eserler, kendinden tahrikli modüler taşıyıcı kullanılarak, zarar görmeden yeni yerlerine götürülecek. İmam Abdullah Zaviyesi ile Er Rızık, Hz. Süleyman ve Koç camilerinin de yıl sonuna kadar taşınacak.




#Hasankeyf
#Batman
#Er Rızık
6 yıl önce