|

Aytmatov dünyasının parçasıyız

Türk dünyasının usta kalemlerinden Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov, “Türk Dünyasının Bilge Yazarı Cengiz Aytmatov 90 Yaşında” adlı özel etkinlikle anıldı. Türk Edebiyatı Vakfı’nda gerçekleştirilen program, Aytmatov’un hayatına odaklanan belgesel gösterimiyle başladı.

Yeni Şafak
04:00 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:33 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
 Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov

Aytmatov’u şahsen tanıma, onunla sohbet etme ve birlikte çalışma imkanına sahip olduğunu aktaran TÜRKSOY Başkanı Düsen Kaseinov, “Onun fikirlerinin yerli olduğu kadar evrensel olduğunu sadece yazdıklarından okumadım bizzat müşahade ettim. Aytmatov, ‘Biz fikir kervanına yük yükleyenleriz’ derdi. Günümüzde dünya önemli bir dönüşüm geçirmektedir ve yön arayışındadır.

İnsanlık pek çok toplumsal soruna çare arıyor, adalet ve özgürlük için yeni bir soluğa ihtiyaç duyuyor, problemlerini barış içerisinde konuşarak ve uzlaşarak çözmek için fırsat kolluyor. Bu açıdan Aytmatov’u ve onun fikirlerini anlamak ve anlatmak tüm insanlık için gereklidir. Şu gerçektir ki bir ‘Aytmatov dünyası’ vardır. Onun herhangi bir eserini okuyan bu dünyanın bir parçası haline gelir. Aytmatov dünyasında paylaşma, özgürlük, sevgi, emek, kardeşlik, vatanseverlik, çevrecilik, barış, huzur ve mutluluk vardır” diye konuştu

GÖNÜLLERİN NOBEL’İ ONUN

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı da Cengiz Aytmatov’un Kırgız edebiyatının dünyaya büyük bir armağanı olduğunu dile getirdi. Türk dünyası için çalışmalara devam edeceklerine dikkati çeken Kabaklı, Aytmatov’un, gönüllerin Nobel kahramanı olduğunu ifade etti.

#Cengiz Aytmatov
5 yıl önce