|

Barış ve Karikatür Sempozyumu

Sempozyumda konuşan Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Metin Peker: "Karikatür insan haklarından, demokrasiden, adaletten yana bir sanat dalıdır."

Yeni Şafak
00:00 - 4/09/2001 Salı
Güncelleme: 19:36 - 1/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Metin Peker, karikatürün insan haklarından, demokrasiden, özgürlükten, adaletten ve barıştan yana bir sanat olduğunu söyledi. Peker, derneğin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Konferans Salonu'nda "1 Eylül Dünya Barış Günü" dolayısıyla düzenlediği "Barış ve Karikatür" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, etkinliği Kültür Bakanlığı ile birlikte düzenlediklerini kaydetti.



Sempozyuma barışın yoğun olarak ihlal edildiği Balkan ülkelerinden karikatüristlerin de katıldığını belirten Peker, "Karikatür insan haklarından, demokrasiden, özgürlükten, adaletten ve barıştan yana olan bir sanattır. Karikatür sanatçıları konularını genellikle barıştan ve demokrasiden yana seçmek durumundadır. Çünkü bu onların insanlığa bakış açılarının bir göstergesidir" diye konuştu. Karikatürist Canol Kocagöz de, "Barışçı insanların mücadelesini çizgileriyle tatlandıran karikatürcülerin, barış savaşının en usta generalleri olduğunu" söyledi. Geçmişte toplumu uyandırma ve hareketlendirme görevini başarıyla yerine getiren karikatüristlerin, tarih boyunca kaba kuvvet ve ırkçılık gibi güçleri dalga geçerek teşhir ettiğini vurgulayan Kocagöz, "Bölgesel savaşları geçmişte olduğu gibi çizgilerimizle karşı çıkarak durdurmaya çalışmalıyız" diye konuştu.



Barış sergisi


Rumen karikatürist Florian Doru Crihana da, barış hareketi içinde karikatürün daha çok yaygınlaşması ve bu işe daha çok para harcanması gerektiğini belirterek, "Halka erişmenin tek yolu budur" dedi. Hırvat karikatürist Srecko Puntaric ise barışa ulaşmanın cefalı ve zor bir yol olduğunu, karikatüristlerin geçmişte barış için verdikleri mücadeleyi bundan sonra da vermeye devam edeceklerini söyledi. Makedon karikatürist Jordan Pop Ilijev de, karikatürün dünya barışını ve insanlar arasındaki sevgiyi etkilediğini ve büyümesine yardımcı olduğunu söyledi.



Sempozyuma Yunanistan'dan Giannis Geroulias, Bosna Hersek'ten Sakic Ziyad, Bulgaristan'dan Krastio Krastev, Slovenya'dan Alojz Zorman Fojz ve Yugoslavya'dan Borislav Stankovic adlı karikatüristler de katıldı. Etkinlik çerçevesinde, Türk ve Balkan ülkelerinden gelen karikatüristlerin eserlerinden oluşan "Barış" adlı sergi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Müzesi'nde açıldı.



#Barış ve Karikatür Sempozyumu
#Florian Doru Crihana
#Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Metin Peker
#Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
23 yıl önce