|

BM mahkemeleri tiyatro sahnesi gibi

ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasıyla birlikte İsrail askerleri bu karara direnen 62 Filistinliyi şehit ederek katliamlarına bir yenisini ekledi. İnsancıl hukuk alanında çalışmalar yürüten ve Filistinlilerin haklarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Mahkemesi’nde danışmanlık yapan Prof. Dr. John B.Quigley, “BM’de Filistin davalarının tartışıldığı mahkemelerde tam bir tiyatro sahnesi kuruluyor. Tutanaklar okununca içim acıyor” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2018 Pazar
Güncelleme: 04:52 - 19/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
BM mahkemeleri tiyatro sahnesi gibi
BM mahkemeleri tiyatro sahnesi gibi

ABD, geçtğiğimiz hafta yüzlerce Filistinlinin yurdunu terk etmek zorunda kaldığı "Büyük Felaket" (Nekbe)'in 70. yılında büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. Filistinliler ise Gazze-İsrail sınırında direnerek bu karara tepki gösterdi. İsrail, 62 Filistinliyi şehit ederek katliamlarına bir yenisini daha ekledi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Uluslararası Hukuk Araştırmaları Merkezi ve Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği (YAİDER) tarafından düzenlenen panel kapsamında Türkiye'ye gelen Prof. Dr. John B.Quigley ise uzun yıllar insancıl hukuk alanında çalışmalar yürütüyor ve Filistinlilerin haklarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Mahkemesi'nde danışmanlık yapıyor. Kudüs Eğitim ve Toplum Geliştirme fonu tarafından İnsan hakları ödülüne layık görülen Quigly, BM nezdinde Filistin konusunda düzenlenen pek çok konferansta konuşmacı olarak yer alıyor. Ouicly, Filistin meseleleinin tartışıldığı mahkemelerde tam bir tiyatro sahnesinin kurulduğunu belirterek BM'nin üzerine düşen görevi yerine getirmediğini dile getiriyor.

  • * ABD, elçiliğini Kudüs'e taşıyıp burayı İsrail'in başkenti olarak ilan etmesiyle uluslararası hangi kuralları ihlal etti?
  • Bu konuyla doğrudan ilgilenen uluslararası bir anlaşma yok ama uluslararası siyasetin teamülleri ve uluslararası kuralların ihlal edildiğini söyleyebiliriz. Yani ortada yazılı bir şey yok. İsrail de bu tutumlarıyla Lahey Barış Sözleşmesi'ni çiğnedi diyebiliriz.
SADECE KINAYABİLİR
* ABD'nin İsrail'in yaptığı katliamlara karşı tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ABD hükümeti, benim ülkemin hükümeti, Gazze şeridindeki durumu Varşova'daki Yahudilerin durumu gibi görmüyor. Biliyorsunuz, 48 saat içerisinde ABD hükümeti, 'Gazze'de öldürülenler aslında Hamas'ın kötü politikası sonucu öldürüldü.' dedi. Trump yönetimi, İsrail ordusunu suçlamıyor bu cinayetler için. Bu durum aslına bakarsanız uluslararası hukukun askeri işgallerle olan bağına da dikkati çekmekte. Kanuna baktığımızda aslında savaş zamanı bir işgal anlamında bunu kullanıyoruz.

* Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1980 tarihli 478 sayılı kararına göre hiçbir devlet Kudüs'te elçilik bulunduramayacak ve ülkeler buradan temsilciliklerini geri çekecekti. Bu yazılı kararın bağlayıcılığı yok mu?

Bu aslında teknik olarak bağlayıcı değil. Çünkü Birleşmiş Milletler kararının 7. bölümü kapsamında bu karar tam olarak düzenlenmemiş. Ama buna rağmen bu madde çok güçlü bir referans. Teorik olarak da teamül hukuku açısından da bir bağlayıcılığı var.

* ABD bu karara aykırı bir şekilde davrandığı için herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacak değil mi?

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bu konuda ABD'yi kınama kararı alabilir.

* Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail'in Gazze'de yaptığı bu katliama karşılık bir soruşturma açar mı?

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savcısı bu olaylardan sonra bir açıklama yaptı. Gazze'de yaşanan olaylara karışanlarla ilgili araştırma ve soruşturma yapılabileceğinden bahsetti.


NETANYAHU AFRİKALILARI SUSTURUYOR
* Uluslararası Ceza Mahkemeleri'nde 2015 yılında açılan bir ön soruşturma var. Bu soruşturmadan 3 yıldır hala bir sonuç alınamadı. Yeni soruşturma açıldığı takdirde bizleri yine uzun bir süreç mi bekliyor?

Bu davanın öncesinde gerçekleşen ön soruşturmanın da uzun sürmesi tabi yine bir ihtimal olarak karşımızda duruyor. Ama son olaylarda yaşananlar gayet açık ve net. Askerler halkı öldürdü. Yani bir ön soruşturmaya gerek yok. Bu ilk aşamadan sonra bu olaya bireysel olarak katılan İsrail askerlerinin tespit edilmesi biraz daha zaman alabilir. Bu davalar devam ederken İsrail, yeni katliamlar ve hukuk ihlalleri yapmaya devam edecek diye düşünüyorum.

* Birleşmiş Milletler'de Filistin meselesi tartışıldığında hangi ülke bu davayı daha çok savunuyor? Ülkelerin tutumu nasıl oluyor?

Hollanda, Almanya ve Çek Cumhuriyeti Filistin'i destekleme konusunda çok isteksizler. Geri kalanları destekliyor. Binyamin Netanyahu son zamanlarda bir kampanya başlattı. Direkt Afrika ülkelerine para vererek onları kendi yanlarına çekme politikası izliyor.

* Bundan sonraki süreçte Filistin hükümeti ve halkı neler yapmalı?

Filistin hükümeti, ABD dışındaki diğer ülkeleri bu konuda harekete geçirmeli. İsrail'e ancak bu şekilde baskı kurulabilir. Güney Afrika'da 1980'lerde siyah- beyaz ırkçılığı konusunda bir olay olmuştu. Pek çok ülke Güney Afrika üzerine siyasi ve ekonomik baskı uygulayarak bu konuda geri adım atmasını sağlamıştı. Aynı şeyi Filistin hükümeti de yapabilir. Yıllarca Filistinlilerin dönüş hakkı uluslararası arenada tartışılmamıştı. Ama bu son olaylardan sonra uluslararası arenada Filistinlilerin geri dönüş hakkı ciddi bir şekilde tartışılmaya başladı.


DİRENİŞ HAKLARI VAR
* Filistinlilerin dönüş hakkı da İsrailliler tarafından engelleniyor...

Evet... "Biz sınırlarımızı koruyoruz" diyorlar. Fakat aslında bakarsanız, bu insanlar evlerinden, yurdundan edilmiş insanların torunları, çocukları. Talep ettikleri şey, yurtlarına geri dönmek. Bu Gazze kısmında yaşayan insanların yasal bir hakkı. İsrail yasal durumu çarpıtıyor ve bu hakkı ihlal ediyor. Uluslararası hukuk uyarınca, nüfus ya da bir grup insan yerinden edilmişse oraya geri dönme hakkı bulunuyor.

* Uluslararası hukukta Filistinlilerin direniş hakkı da var değil mi?

Tabii... İsrail'in uyguladığı politikalar "işgal" olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla ortada bir savaş hali var. Filistin halkı da işgal edilmiş topraklarında direnebilirler. Yerinden edilme konusu 1930'larda başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun, Aralık 1948'de Filistinlilerin yurduna geri dönme hakkı olduğuna yönelik karar alınmıştı. Bu konuda BM'nin daha büyük sorumluluk taşıdığına inanıyorum. Bir çözüm bulmak için ellerinden geleni yapmaları gerekirken hiçbir şey yapmadıkları gibi İsrail'in neler yapması gerektiği konusunda da açıklık kazandırmadılar. Filistinlilerin vatanlarına geri dönme hakkı konusunda BM gerekli sorumluluğu üstlenmedi. BM mahkemelerinde Filistin meseleleri tartışıldığında tam bir tiyatro sahnesi kuruluyor. Tutanaklar okununca içim acıyor.

  • Tüm Filistin işgal altında
  • * Önümüzdeki dönemlerde İslam ülkeleri bu sorunları aşabilmek için örgütlenebilir mi?
  • Aslında bir sonuç elde etmek istiyorsak İslam ülkleri kendileri dışında diğer ülkelerle ortak çalışmalarda bulunmalı. Örneğin Türkiye elçisini İsrail’den çekerek ABD’nin Kudüs kararı karşısında tavrını gösterdi. Diğer ülkeler de üzerlerine düşen görevi yapmalı. İsrail’in ördüğü duvar yasa dışı, savaş yanlısı, bölücü tabloyu destekliyor. Uluslararası kuruluşlar buna hiçbir çözüm bulmuyor.
* Bu meselenin çözümünde sizce kilit rol üstlenen bir ülke var mı?

Bu konunun çözümü konusunda herhangi bir ülkenin kilit bir rol üstlendiğini düşünmüyorum. Az evvel söylediğim gibi sadece İslam ülkelerinin değil tüm ülkelerin el ele vererek çözebileceği bir mesele bu. İsrail, Batı Şeria ve Gazze kuşatmasından çekilip diğer ülkelerin de buna destek vermesi gerekiyor. Uluslarası hukuk 1967’den önceki sınırları bir işgal olarak değerledirmiyor fakat bana göre bugün 1967 sınırları öncesindeki tüm Filistin işgal altında.

Filistin meselesi gelecekte nereye evrilir?

Kısa vadede bu meselenin sonuçlarının kötü olacağını düşünüyorum. Bizi zor günler bekliyor. Fakat uzun vadede daha olumlu gelişmelerin yaşanacağı kanaatindeyim.

#İsrail
#Katliam
#Filistin
#BM
6 yıl önce