|

Böbreğindeki 20 santimetrelik tümörle tıp literatürüne girdi

Konya'da 65 yaşındaki Ayşe Civcik, karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede böbrek üstü bezinde 20 santimetre çapında kistik tümör olduğunu öğrendi. Tümörün büyüklüğü ile tıp literatürüne giren kadın, kapalı cerrahi müdahale ile sağlığına kavuştu.

Yeni Şafak
15:01 - 7/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:13 - 7/09/2017 Perşembe
AA
Böbrek üstü bezinde 20 santimetre çapında kistik tümör bulunan Ayşe Civcik, tıp literatürüne girdi. ​
Böbrek üstü bezinde 20 santimetre çapında kistik tümör bulunan Ayşe Civcik, tıp literatürüne girdi. ​

Konya'da yaşayan 65 yaşındaki Ayşe Civcik, karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede böbrek üstü bezinde tespit edilen 20 santimetre çapında ve 16 santimetre uzunluğunda kistik tümör ile tıp literatürüne girdi.

Civcik, ağrıları nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu. Yapılan tahliller sonucu kadının sol böbrek üstü bezinde 20 santimetre çapında kistik tümör olduğu belirlendi.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev tarafından laparoskopik cerrahi (kapalı müdahale) ile ameliyat edilen Civcik, sağlığına kavuştu.

Önce tümörün hacmi küçültüldü

Prof. Dr. Vatansev, operasyonun 2 saat sürdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

"Önce kistik kitlenin diğer organlarla temasını kestik. Daha sonra tümöral kitleden 2 litre kan ve sıvıyı çektik. Kistin hacmini küçülttükten sonra böbreğe yapışmış olan bölümü de cerrahi operasyonla aldık. Dünya tıp literatüründe şu ana kadar böbrek üstü bezinden kaynaklanan vakalarda çıkarılan en büyük kistik tümörün çapı 14 ve 18 santimetredir. Hastamız Ayşe Civcik'in vücudundan çıkardığımız kitlenin çapı ise 20 santimetredir. Bu da dünyada böbrek üstü bezinden kaynaklanan en büyük kistik tümör olarak tarihe geçecek. Yani hastamız dünya tıp literatürüne geçti."

#Tümör
#Kist
#Kistik tümör
#Konya
#Prof. Dr. Celalettin Vatansev
7 yıl önce