|

Bollywood'dan Pakistanlı oyunculara yasak

Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir nedeniyle tırmanan gerilim, Bollywood sinemasında da etkisini göstermeye başladı. Hindistan'ın Bollywood sineması, Pakistanlı oyuncuların çalışmasını yasakladı.

Yeni Şafak
11:40 - 3/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:45 - 3/10/2016 Pazartesi
AA
Bollywood aktörlerinden Shah Rukh Khan
Bollywood aktörlerinden Shah Rukh Khan

Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir nedeniyle tırmanan gerilim, Bollywood sinemasında da etkisini göstermeye başladı.



Hindustan Times gazetesi, Hindistan Film Yapımcıları Derneğinin (IMPPA) Pakistanlı oyuncu ve teknisyenlerin Bollywood'da çalışmasını yasakladığını duyurdu.



Gazetenin haberine göre IMPPA Başkanı TP Aggarwal, "Bitirilen projeler, söz konusu karardan etkilenmeyecek. Ancak yapımcılardan, yeni başlayan projelerinde oyuncu değişikliğine gitmelerini istiyoruz." dedi.



Bollywood'un yer aldığı Maharashtra eyaletinde faaliyet gösteren Maharashtra Navnirman Sena (Maharashtra Milliyetçi Partisi) ise bütün Pakistanlı oyunculara ülkelerine dönmeleri çağrısında bulundu.



IMPPA'nın kararının ardından Pakistanlı oyuncuların başrolde olduğu bazı filmler gösterimden kaldırıldı.



Bu filmler arasında Hindistan'da çok sevilen Pakistanlı oyuncu Mahira Khan'ın son filmi "Raees" de bulunuyor. 27 Ocak 2017'de gösterime girmesi beklenen filmin dağıtımı ertelendi.



Pakistan'da özellikle Lahor, Karaçi ve başkent İslamabad'daki bazı sinema salonlarının sahipleri, Hint filmlerini göstermeme kararı almıştı.



Hindistan ve Pakistan'ın tarihlerinde üç kez savaşa girmesine yol açan Keşmir'de temmuz ayı başında Hindistan güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesi, gerilimi yeniden alevlendirmişti. Hindistan, Wani'nin öldürülmesiyle başlayan protestoların önüne geçmek için çeşitli güvenlik önlemleri almış, Cammu Keşmir'de birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ve sıkıyönetim i̇lan edilmişti.



Gerilim, Keşmir'deki bağımsızlık yanlısı direnişçilerin, 18 Eylül'de Hindistan'ın Uri askeri üssüne düzenlediği saldırıyla daha da tırmanmıştı. Hindistan, 17 askerinin öldüğü saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tutuyor ve komşusunu teröristlere destek vermekle suçluyor. Pakistan bu iddiayı reddederek Hindistan'ın, dikkatleri Keşmir'de yaşanan insan hakları ihlallerinden başka yöne çevirmek istediğini belirtiyor.



#Hindistan
#Pakistan
#Bollywood
8 yıl önce