|

Boncuklara adanan bir ömür

Mesleğini ilk günkü aşkla sürdüren nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alıyor. 'Bir usta bin usta yetiştiriyor' projesi ile 20 usta yetiştirecek olan Sür, ilerleyen yaşına rağmen 3 bin yıllık kültürü yaşatmaya çalışıyor.

Yeni Şafak
16:12 - 13/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:29 - 13/08/2018 Pazartesi
AA
Nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alıyor.
Nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alıyor.

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Nazarköy'de 43 yıldır camdan nazar boncuğu yapan Mahmut Sür, Nazarköy'de mesleğini icra ediyor. Türkiye'deki önemli nazar boncuğu ustalarının başında gelen 56 yaşındaki Mahmut Sür, UNESCO "Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanının sahibi. İlkokulu bitirdikten sonra Nazarköy'deki atölyelerde çalışmaya başlayan Sür, vatani hizmetinin ardından bir süre daha sanatını sürdürdü ancak kendisini geliştirmek amacıyla bir cam fabrikasında işe başladı. Cam sanatı konusunda geniş bir bilgi birikimi edinen Sür, fabrika kapanınca nazar boncuğu atölyesindeki işinin başına geçti. İlerleyen yaşına rağmen mesleğine hala büyük tutku duyan Sür, evine 50 metre uzaklıktaki "Kıvırcık" ismini verdiği atölyesini gün aydınlanmadan saat 05.00'te açıyor. Ocaktaki korları boşaltıp tekrar yakan Sür, atölyesini temizleyip günün hazırlıklarını yapıyor.


2 renkten 12 renge çıkardı

Mahmut Sür, atölyesini açtığı dönemde nazar boncuğuna yoğun ilgi olduğunu söyledi. "Yapamazsın" demelerine karşın nazar boncuğunu 2 renkten 12 renge çıkardığını dile getiren Sür, cam fabrikasında öğrendiği buzlama tekniğini atölyesinde hayata geçirdiğini belirtti. Bu teknik sayesinde boncuğun takı olarak da piyasaya girdiğini aktaran Sür, köylerinde düzenlenen festivalde birinci olduğunu vurguladı. Camı çok sevdiğini, yakında başlayacağı bir projede yeni nazar boncuğu ustaları yetiştireceğini ifade eden Sür, şöyle konuştu:

  • "Yaşım ilerledi ama kalbim hala nazar boncuğunda. 'Bir usta bin usta yetiştiriyor' projesi var bu vesileyle 20 usta yetiştireceğim. Nazar boncuğu 3 bin yıllık bir kültür, bunu yaşatmaya çalışıyorum. Camda gizli bir göz vardır eğer seversiniz o gözü ararsınız. Yeni nesil zoru ve sıcağı sevmiyor. Benim çıraklık döneminde her yıl 10-15 kişi katılırdı bu işe ama şu anda 1-2'yi zor buluyoruz. Türkiye el sanatlarında zengin bir ülke, bu çeşitliliğimizi yaşatmamız lazım."

Son dönemde ham madde sıkıntısı çekmeye başladıklarını dile getiren Sür, eskiden fabrikaların üretim esnasında kırılan camları kendilerine sattığını ancak şimdi bu ürünlerin geri dönüşümde kullanıldığını belirtti. Sür, geçmiş dönemlerde yaptığı çeşitlerden bir kısmını muhafaza altına aldığını, bunların gelecek nesillere taşınması için oluşturulacak bir müzede sergilenmesini istediğini sözlerine ekledi.


#Geleneksel Sanatlarda Ustalar
#Kemalpaşa
#Mahmut Sür
#nazar boncuğu
#Nazarköy
#UNESCO
#Yaşayan İnsan Hazinesi
6 yıl önce